Leren op de werkvloer wérkt

werkplekleren_aangepastStudenten die hun theoretische opleiding combineren met stages en andere vormen van werkplekleren, vinden vrijwel meteen na hun studies een baan. 7 op 10 werkgevers neemt sneller iemand in dienst wanneer die tijdens de opleiding een vorm van werkplekleren heeft gehad, blijkt uit UNIZO-onderzoek. "Werkplekleren moet vanzelfsprekend worden in alle opleidingen, en rechtstreeks aansluiten op de noden van de bedrijven zelf", aldus UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. "Daarbij moeten duidelijke juridische en financiële regels worden vastgelegd."

Werkgevers hebben het meest ervaring met de Individuele Beroepsopleiding als vorm van werkplekleren (63%). 1 op 2 met stage tijdens het voltijds secundair onderwijs. Een op drie heeft ervaring met systemen die leren en werken combineren. 1 op 5 had al professionele bachelors op stage.
 
Financiële ondersteuning
Bijna 6 op 10 werkgevers wil een financiële ondersteuning voor het werkplekleren. 4 op 10 wil ondersteuning
bij de begeleiding van de lerende. Ruim een derde wil steun bij de werkplek-administratie.
 
Werkervaring doorslaggevend bij aanwerving
1 op 2 werkgevers beschouwt werkervaring nog steeds doorslaggevend bij aanwerving. Het hebben van de juiste attitude of motivatie is voor 3 op 10 bepalend. Het hebben van een diploma komt pas op de laatste plaats (10%). Het interview blijft voor bijna 9 op 10 werkgevers de belangrijkste selectietechniek.

UNIZO benadrukt dat er voldoende aandacht moet zijn voor het leren solliciteren bij werkplekleren