Lisa Lowagie vergat haar kopzorgen dankzij UNIZO Go4Business

Je werkervaring combineren met wat je graag doet? Klinkt als een droom voor velen. Lisa Lowagie besluit om die droom werkelijkheid te maken. Ze wil zich goed voorbereiden op haar start als zelfstandige adviseur in administratie. Ze schuimt het internet af naar meer informatie. Wanneer Go4Business haar pad kruist, weet ze wat haar te doen staat.

Foto's Geert De Rycke

“Ik wou al lang zelfstandige worden”, begint Lisa haar verhaal. “Ik werkte al jaren als administratief bediende toen ik in 2015 startte als nagelstyliste in bijberoep. Maar in die sector is het aanbod groter dan de vraag. Waardoor ik in 2018 besloot ik om loopbaanbegeleiding te volgen.” Uit de grondige psychische testen bleek dat Lisa graag mensen helpt. “Toen kwam het idee om mijn kennis en hulpvaardigheid te combineren. Kleine zelfstandigen hebben vaak geen tijd voor hun administratie. Maar iemand vast in dienst nemen? Daarvoor is er dan weer te weinig werk. En dus help ik hen uit de nood.”

Goed voorbereid

Lisa geeft haar voltijdse job op om er meteen helemaal in te vliegen. Om een goede start te garanderen, schrijft ze zich in voor Go4Business. Ze gaat aan de slag met Lieve, haar coach. “Blijkbaar delen we dezelfde hobby: duiken. Dat zorgde meteen voor een leuke klik.” Tijdens het intakegesprek neemt Lieve Lisa’s ondernemersidee onder de loep en bepalen ze het verdere verloop van de begeleiding. Ze prikken meteen twee datums om het financiële en inhoudelijke aspect te bekijken. “Lieve gaf me informatie om beide aspecten bij te sturen waar nodig.” Na het finale gesprek werkt Lisa haar ondernemingsplan tot in de puntjes af. In juli 2019 krijgt ze haalbaar advies van haar coach: Bouw Admin was geboren. “Ik was zo blij, euforisch zelfs”, lacht Lisa.

Prijs bepalen en netwerken

“Wat ik het moeilijkste vond? De juiste prijs vinden. Vertrouwen klanten je alleen maar als je ook een hoge prijs vraagt? Of moet je net zo goedkoop mogelijk zijn? Een tweede vraag was: hoe bereik ik mijn doelgroep? Dat antwoord was eenvoudiger: adverteren en netwerken.” Maar dat bleek gemakkelijker gezegd dan gedaan. “Ik zou starten in september, maar in juli en augustus waren er weinig netwerkevenementen. Bovendien had ik mijn btw-nummer nog niet. Daardoor kon ik vaak niet inschrijven. Maar eind goed al goed: mijn agenda is goedgevuld!”

Vallen en opstaan

“Ondanks mijn goede voorbereiding, kwamen er toch zaken naar boven waaraan ik niet had gedacht. Ik zat al aan pagina tien van mijn inhoudelijk plan toen ik me realiseerde dat mijn idee ondertussen al veranderd was. Daarom ben ik wel een paar keer opnieuw begonnen.”

Toch leert Lisa het meeste uit het financiële plan: het kosten-batenplaatje is nu duidelijk voor haar. “Mijn idee pitchen bij potentiële klanten … dat vond ik ook erg lastig. Het zit in mijn hoofd, maar het mondeling verkopen is toch nog iets anders."

Een vliegende start

“Ik ben ondertussen gestart als zelfstandige én heb al enkele keren gepitcht. Dat lukt nu aardig. En met het financiële plan heb ik mijn inkomsten en uitgaven onder controle. Ik grijp er vaak naar terug. Het is een leidraad, zeg maar.” Dat, samen met haar goedgevulde agenda, maakt van Lisa een gelukkige startende ondernemer.

Voorlopig gaat ze geen nieuwe begeleidingen volgen. Alhoewel. “Aangezien Bouw Admin behoorlijk hard gaat, heb ik binnenkort misschien versterking nodig. Dan zou JOBSTAP wel een interessante stap zijn.”

Kopzorgen weg

“Ik raad Go4Business andere startende ondernemers zeker aan. Het nam al mijn kopzorgen weg. Je weet waaraan je begint voor je de sprong waagt. Ik vond het een echte meerwaarde.”

Heb jij ook toekomstplannen als zelfstandige?

En wil je eerst even alles op een rijtje zetten?

Dan is Go4Business de begeleiding die je zoekt.

Schrijf je in en kies voor een succesvolle start van je eigen zaak.

Ik schrijf in!