Mama maakt ecologische alternatief voor roze doos

Saar Vangeel (39) uit Schilde wilde voor haar kinderen een “duurzaam en veilig” groen nestje maken, maar dat bleek niet zo evident. “Zo groeide het idee om de GreenKit samen te stellen, om ouders in spe kennis te laten maken met het groeiende aanbod producten. De ‘duurzame doos’ doet een beetje denken aan de bekende roze doos, maar dan anders.

Die roze doos wordt al sinds 1952 aan nieuwe moeders uitgedeeld. Meestal is ze het eerste geschenkje in de kraamkliniek: een doosje babyvriendelijk waspoeder, een pamper en voor de kersverse mama een crème om de wallen weg te werken voor het kraambezoek. Dat soort staaltjes, en ook veel reclame en kortingsbonnen. Intussen zijn er ook roze dozen voor oudere kindjes en voor zwangere vrouwen, die door gynaecologen en soms ook apotheken worden uitgedeeld.

Saar Vangeel (39) uit Schilde komt nu met een alternatief voor zwangere vrouwen, de GreenKit, een mooi vormgegeven doos met een groeimeter uit ‘gered’ papier, met staaltjes en reclame voor producten in de categorie milieuvriendelijk, duurzaam en groen. Vierduizend exemplaren worden weldra door verschillende vroedkundigen in heel Vlaanderen uitgedeeld aan zes maanden zwangere vrouwen die zij begeleiden.

“Het begon eigenlijk al zeven jaar geleden”, zegt Vangeel. “Toen was ik zwanger van mijn dochter Mira. Ik was al een milieubewuste consument en wilde voor mijn kind ook een veilig nestje bouwen. Dus ik ging op zoek: wat smeer ik straks op die billetjes? Welke verf gebruik ik voor de babykamer? Wat zijn de beste wasbare luiers? Het was geen evidente zoektocht en toen ik bevallen was, kwam ik nog duurzamere alternatieven tegen dan de keuze die ik had gemaakt. Voor de papflesjes had ik bijvoorbeeld toch beter voor glas gekozen dan voor een bepaalde soort plastic. Dus toen ik vier jaar geleden zwanger was van mijn zoon Jack, kwam het idee om andere ouders te helpen en hun zoektocht naar goede producten te vergemakkelijken.”

Genderneutrale kruippakjes

“Het was niet evident om goede producten te vinden. Daarom wilde ik zwangere vrouwen helpen in hun zoektocht” Vangeel hield in die tijd al een blog bij over duurzaam leven. Een denkproces en Unizo-ondernemerstraject later zijn haar GreenKits bijna klaar. “Ik trek de groene lijn zo ver mogelijk door”, zegt Vangeel. “Als de dozen zijn gevuld in een sociale werkplaats, verstuur ik ze in grote pakketten gebruikte dozen op naar de vroedvrouwen die ze hebben besteld.”

Haar blog heet nu GreenKit, waarop ook ouders met kinderen een duurzame leidraad moeten vinden. “Als je bijvoorbeeld voor genderneutrale kleding kiest, kun je die makkelijk doorgeven als broer of zus geboren wordt. Dat hoeft niet beige of ecru te zijn; een geel kruippakje of leuke kleurtjes kunnen voor een meisje én een jongen.”

Omdat de GreenKit gloednieuw is en Vangeel ook kleine bedrijven de kans wil geven stalen te verdelen, is haar oplage voorlopig beperkt en zolang de voorraad strekt. “Maar tegen het voorjaar van 2020 moet er wel een nieuwe doos klaarstaan.” In de gewone roze doos zitten veel spulletjes met een grote ecologische voetafdruk. Vangeel geeft Nederlands aan anderstaligen in Antwerpen. De GreenKit is haar bijberoep. “Een illustrator heeft er echt een mooie bewaardoos van gemaakt voor de eerste babyherinneringen, dus dat is wel een investering geweest. Maar mijn klanten zijn de groene ondernemingen, voor wie ik dus promo maak. De vroedvrouwen en zwangere vrouwen betalen niets.”

www.greenkit.be     

 

Is Go4Business ook iets voor jou? 

Schrijf je hier in! 

 

Bron: Belga