Medewerkers open over politieke voorkeur

Dat blijkt uit een rondvraag van rekruteringsspecialist Robert Half bij 300 administratieve medewerkers uit verschillende sectoren. 47% van de ondervraagden zegt dat ze op het werk openlijk uitkomen voor hun politieke voorkeur en voor wie ze zullen of denken te stemmen bij de verkiezingen op 25 mei.
Van die 47% zegt 27% te spreken over zijn politieke voorkeur, maar alleen als het rechtstreeks gevraagd wordt. 13% spreekt hier openlijk over met iedereen en 7% praat er alleen over met gelijkgestemden. 27% zegt geen politieke voorkeur te hebben en praat daar niet over met collega’s. 26% wil liever niet dat collega’s zijn politieke voorkeur kennen en mijdt het onderwerp liever.
Meer dan de helft (53%) van de respondenten is overigens van mening dat het bekendmaken van hun voorkeur geen invloed zal hebben op de manier waarop collega's en het management hen bekijken en behandelen. 31% is daar niet zeker van en denkt dat het wel een invloed heeft. 16% van de respondenten weet niet of dit een invloed zal hebben.
Werknemers zelf zeggen bijna geen vooroordelen te hebben op basis van iemands politieke voorkeur. 84% van de respondenten zegt dat de manier waarop ze iemand behandelen of bekijken niet zal veranderen wanneer ze de politieke voorkeur van een collega of een manager zouden kennen. Een minderheid (16%) zegt dat dit wel een verschil zou maken.
Een nipte meerderheid (51%) is het erover eens dat de nakende verkiezingen een belangrijk gespreksonderwerp zullen zijn op de werkvloer. Politiek is trouwens een onderwerp dat ook buiten de verkiezingen om vaak op de agenda staat. Bijna de helft (46%) van de ondervraagden zegt dat de Belgische politiek zeker maandelijks een gespreksthema is. 43% van de ondervraagden zegt dat het thema niet vaak aan bod komt.

 

Bron: HR Square