“Met Sabine gingen we terug naar de basis”

Drie jaar geleden startten de zussen Josephine en Charlotte met het maken van ambachtelijke ontbijtproducten zoals granola, havermout, zadentoppings... Na drie jaar bereikten de zussen een kantelpunt, en toen kwam Sabine als geroepen om het bedrijf verder volwassen te maken. 

Josephine: “In 2015 verloren we onze broer Arthur. Granola’s en bananenbrood waren zijn favoriete ontbijtjes. Een zaak opstarten die zijn naam draagt, heeft ons door het verwerkingsproces geholpen. Bovendien merkten we dat heel wat mensen behoefte hebben aan een snel maar gezond ontbijt dat past in een drukke levensstijl. Met onze producten willen we daaraan tegemoet komen. “

Charlotte: “We begonnen met de productie in onze eigen keuken, iets later verhuisden we die naar de Watt Factory in Gent. Naarmate we groeiden en het volume steeg, kwamen we op een punt dat we moesten investeren in machines. Het handwerk werd te duur.”

“We hebben de afweging moeten maken: gaan we investeren in machines, of besteden we de productie uit, zodat we meer kunnen focussen op verkoop? Eind vorig jaar hebben we beslist om een omschakeling te doen, namelijk om de productie uit te besteden en ons bedrijf te herstructureren. En dan zijn we gestart met de begeleiding Road to Action van UNIZO, bij Sabine.”“Sabine heeft ons heel goed begeleid: ze hielp onze strategie te bepalen, de taakverdeling verder te verfijnen… De begeleiding kwam echt op het juiste moment.”

Op het juiste moment

Sabine: “De timing was inderdaad ideaal. Door de productie uit te besteden kwam er een nieuwe bedrijfsstructuur, en daar hebben we samen aan gesleuteld. Een aantal zaken waren er al, zoals de marketing. Operationele zaken en productontwikkeling vielen grotendeels weg door de uitbesteding. Er kwam een nieuwe rol voor Charlotte: we hebben samen gekeken welke taken ze wilde opnemen en welke niet meer. Ze besliste om naast productontwikkeling ook de sales op zich te nemen en dat hebben we verder uitgewerkt. We hebben ook tijd gestoken in het versterken van de fundamenten: de missie verfijnen, de doelstellingen aanscherpen, een concurrentieanalyse doen, marges herbekijken, distributiekanalen bepalen, enzovoort.”

Josephine: “We hebben veel afgetoetst bij Sabine, vooral hoe we de sales kunnen aanpakken. Bij de verkoop via grote retailers bijvoorbeeld, zaten we met veel vragen.” 

Charlotte: “Ze was echt onze mentor tijdens het hele traject. En er was een match tussen ons, ook heel belangrijk.”
Josephine: “Charlotte heeft zich gedurende het traject zes maanden toegespitst op de verkoop en dat heeft een grote belangrijke impact gehad op ons bedrijf. We staan zeker een aantal stappen verder. De kennis die we hebben opgedaan, gaan we nu toepassen. En we gaan nog de begeleiding Go for Finance volgen, om onze kennis over de cijfers bij te schaven.”

Ambities

Sabine: “Ik hou een heel goed gevoel over aan deze begeleiding, dit project was mij op het lijf geschreven. De ervaring die ik zelf heb in die sector heb ik goed kunnen gebruiken. Charlotte en Josephine pikten ook heel snel de zaken op die we bespraken. En dat is heel fijn als coach. Er werd onmiddellijk iets mee gedaan en dat gebeurt niet bij elke ondernemer. Zo konden we heel snel dingen afvinken. Bovendien zijn de zussen heel complementair en dat is een groot pluspunt.”

Josephine: “We hebben grote ambities. Binnen vijf jaar willen we internationaal sterk actief zijn en ons toespitsen op nieuwe segmenten in de markt.”
Charlotte: “Het is begonnen met een passie, met de verwerking van iets heel persoonlijks, en ondertussen zijn we een echt familiebedrijf. Het voelt nog altijd niet aan als werken, en ik hoop dat dat nog lang zo mag blijven.”

www.arthurandsisters.be

Wil je meer informatie over Road to Action?

www.unizo.be/roadtoaction