Mieke Frijters van ATF wint de WOMED AWARD!

Mieke Frijters van ATF uit Antwerpen-Zandvliet mag zich voortaan 'vrouwelijke ondernemer van het jaar' noemen. ATF is gespecialiseerd in wegen-, riolerings- en grondwerken, recycling van wegenbouwmateriaal en bodemsaneringen. Op woensdagavond, 27 februari, won ze de jaarlijkse wedstrijd 'WOMED Award' van Markant vzw en UNIZO. Wie is Mieke? Leer ze kennen in het filmpje hieronder!

Wie is Mieke?

Mieke staat sinds 4 jaar aan het hoofd van ATF, een rasecht familiebedrijf dat in 1960 werd opgericht en zo'n meer dan 100 werknemers telt. Bijna allemaal mannen. "Mijn dochter is ook wel in dienst. Maar in de sector waarin ik actief ben, zijn vrouwen opvallend in de minderheid. Hoewel daar de laatste jaren verandering in begint te komen, want ik kom meer en meer vrouwelijke ingenieurs tegen."

Mieke stapte in 1982, net als haar broer, mee in het wegenbouwbedrijf van haar vader. Wat ze toen niet kon vermoeden, was dat haar vader in november van datzelfde jaar zou overlijden. Samen met haar broer zette ze volop haar schouders onder de verdere uitbouw van het bedrijf. Tot er in 2012 een kandidaat-overnemer aan de deur stond. Haar broer toonde wel interesse om de zaak over te laten, maar Mieke wou niets liever dan zelf blijven ondernemen en besloot toen haar broer uit te kopen. Sindsdien is zij dé baas van ATF NV. Om verder te groeien en haar concurrentiepositie te verstevigen wil ATF zich voortaan ook toeleggen op het uitvoeren van beton- en asfalteringswerken in eigen beheer. Opdrachten komen voor tachtig procent van de industrie en voor twintig procent van de overheid. 

 

"Ik heb één belangrijke tip voor beginnende ondernemers: jong of oud, man of vrouw, dat maakt niet uit. Als zaakvoerder heb je niet alleen een bedrijf te leiden, maar ben je ook een coach van mensen die zich in jouw bedrijf goed moeten voelen", aldus de kersverse vrouwelijke ondernemer van het jaar. 

 

De jury was enorm onder de indruk van de gedrevenheid, de visie en de durf van Mieke Frijters, waarvan haar overname van het volledige bedrijf in 2012 een straffe illustratie vormt. Ook haar mensgerichte leiderschapsstijl en haar verdere groeistrategie maakten op de jury een grote indruk.

 

Nog eens proficiat, Mieke! 

Belofte en WOMED Award Zuid

In de categorie 'Belofte', voor jonge vrouwelijke ondernemers, ging de nationale bekroning naar Isabelle Ulenaers uit Geel, die met haar bedrijf HERSELF een eigen lijn verzorgingsproducten ontwikkelt en verdeelt, onder de merknaam SELF. Zij won uiteindelijk van de andere provinciale genomineerden: Jessica Van Humbeeck (Thee met een Verhaal, Aarschot), Inge Louf (Labatoires Pi Care - OY, Ieper), Kaatje Goyens (Krok, Genk) en Marie Claessens (The Mocktailclub, Bazel).

Naast de nationale WOMED Award-winnares verkoos de jury dit jaar ook de WOMED Award Zuid-winnares, in samenwerking met ngo Trias. De WOMED Award Zuid bekroont een sterke ondernemende vrouw in het Zuiden. Hare Majesteit, Koningin Mathilde, overhandigde de Award aan Blanca Del Carmen Perdomo, voorzitster van groenten- en fruitcoöperatie Las Bromas in El Salvador die, met de steun van Trias, 24 boerinnen verenigt.