Mieke Frijters is vrouwelijk ondernemer van het jaar

Mieke Frijters van  ATF uit Antwerpen-Zandvliet mag zich voortaan 'vrouwelijke ondernemer van het jaar' noemen. ATF is een stoer familiebedrijf met ruim 100 werknemers, gespecialiseerd in wegen-, riolerings- en grondwerken, recycling van wegenbouwmateriaal en bodemsaneringen. Op woensdagavond, 27 februari, won ze de jaarlijkse wedstrijd 'WOMED Award' (Women in Enterprise and Development) van Markant vzw en UNIZO, in aanwezigheid van Hare Majesteit, Koningin Mathilde met de steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Daarbij haalde ze het van twee andere straffe genomineerden voor de titel: Marleen De Vijt van vastgoedbedrijf Azull uit Schilde en Leslie Cottenjé van technologiebedrijf Hello Customer uit Damme.  

In de categorie 'Belofte', voor jonge vrouwelijke ondernemers, ging de nationale bekroning naar Isabelle Ulenaers uit Geel, die met haar bedrijf HERSELF een eigen lijn verzorgingsproducten ontwikkelt en verdeelt, onder de merknaam SELF. Zij won uiteindelijk van de andere provinciale genomineerden: Jessica Van Humbeeck (Thee met een Verhaal, Aarschot), Inge Louf (Labatoires Pi Care - OY, Ieper), Kaatje Goyens (Krok, Genk) en Marie Claessens (The Mocktailclub, Bazel).

Naast de nationale WOMED Award-winnares verkoos de jury dit jaar ook de WOMED Award Zuid-winnares, in samenwerking met ngo Trias. De WOMED Award Zuid bekroont een sterke ondernemende vrouw in het Zuiden. Hare Majesteit, Koningin Mathilde, overhandigde de Award aan Blanca Del Carmen Perdomo, voorzitster van groenten- en fruitcoöperatie Las Bromas in El Salvador die, met de steun van Trias, 24 boerinnen verenigt.

WOMED Award winnaar: Mieke Frijters, ATF
"Elke dag timmeren  aan de weg"

Mieke Frijters stapte in 1982, net als haar broer, mee in het wegenbouwbedrijf van haar vader. Wat ze toen niet kon vermoeden, was dat haar vader in november van datzelfde jaar zou overlijden. Samen met haar broer zette ze volop haar schouders onder de verdere uitbouw van het bedrijf. Tot er in 2012 een kandidaat-overnemer aan de deur stond. Haar broer toonde wel interesse om de zaak over te laten, maar Mieke wou niets liever dan zelf blijven ondernemen en besloot toen haar broer uit te kopen. Sindsdien is zij dé baas van ATF NV, een stoere KMO met inmiddels ruim 100 werknemers, gespecialiseerd in wegen-, riolerings- en grondwerken, recycling van wegenbouwmateriaal en bodemsaneringen. Om verder te groeien en haar concurrentiepositie te verstevigen wil ATF zich voortaan ook toeleggen op het uitvoeren van beton- en asfalteringswerken in eigen beheer. Opdrachten komen voor tachtig procent van de industrie en voor twintig procent van de overheid. Als zaakvoerder hecht Mieke Frijters heel veel belang aan het coachen en motiveren van haar medewerkers, "Want een gelukkige werknemer is volgens mij de juiste weg naar een tevreden klant."
De jury was enorm onder de indruk van de gedrevenheid, de visie en de durf van Mieke Frijters, waarvan haar overname van het volledige bedrijf in 2012 een straffe illustratie vormt. Ook haar mensgerichte leiderschapsstijl en haar verdere groeistrategie maakten op de jury een grote indruk.
www.atf.be

BELOFTE van het jaar: Isabelle Ulenaers van HERSELF
"Zelf ontwikkelde verzorgingsproducten voor de probleemhuid"

Als psychologe was Isabelle Ulenaers uit Geel niet meteen voorbestemd om een zaak in verzorgingsproducten te starten. Maar dat veranderde toen bleek dat haar dochtertje, Michelle, aan een ernstige vorm van eczeem leed en ze nergens de ideale verzorgingsproducten voor haar huidje vond. "Uit liefde voor mijn dochter ben ik toen zelf op zoek gegaan naar alternatieven en ben ik zelf gestart met het ontwikkelen van een eigen, Belgische lijn verzorgingsproducten, 100 % natuurlijk, vegan, ecologisch en bovenal geschikt voor alle huidtypes", vertelt ze. De SELF-producten bevatten een hoog percentage amcadamia, shea boter, arganolie, aloë vera en kokosolie. Geen vettige textuur, maar producten die snel intrekken en een intense voeding bieden." Op bedrijfsmatig vlak kiest Isabelle Ulenaers voor een stapsgewijze, geleidelijke groei, met prioritaire aandacht voor een optimale kwaliteitsbewaking, van productie tot levering. Ambitieus en met internationale plannen, maar op een beheersbaar ritme.
Het verhaal van deze jonge onderneemster, die een gat in de markt ervaart en daar zelf een antwoord op formuleert, volhardend, met vallen en opstaan, kon op veel applaus van de jury rekenen. Als klinisch psychologe had Isabelle Ulenaers voor een heel ander, wellicht eenvoudiger carrièrepad kunnen kiezen. Maar haar ondernemersbloed besliste daar anders over.
www.naturalself.eu

WOMED Award-winnares Zuid: Blanca Del Carmen Perdomo
"Voorzitster groenten- en fruitcoöperatie met natuurlijk leiderschap"

Blanca Del Carmen Perdomo groeide op in het uiterste weste nvan El Salvador, niet ver van Guatemala. Haar ouders hadden het niet breed en ze ging maar tot haar twaalfde naar school. Maar met de steun van Trias ontpopte zich tot een gedreven voorzitster van 'haar' groenten- en fruitcoöperatie, Las Bromas, die inmiddels  24 boerinnen verenigt. De jury prijst vooral het organisatietalent, het sociaal engagement en de leiderschapscapaciteiten van Blanca. Zo blijkt de coöperatie niet alleen goed te draaien, Blanca slaagt er ook in om de organisatie te versterken door het aantrekken van jongeren die gestudeerd hebben. Ook de creativiteit waarmee ze inzet op sterke businessmodellen en diversifiëring van het aanbod van de coöperatie is de jury niet ontgaan. Zo wordt, bijvoorbeeld, het aanbod gezonde snacks verruimd, bovenop de inmiddels succesvolle verkoop van onder meer groenten voor schoolmaaltijden. De opbrengst van de coöperatieve wordt onder meer geïnvesteerd in een tweewekelijks bezoek van een dokter aan gemeenschap, waar alle bewoners gratis terechtkunnen, en in het herstellen van lokale wegen.
www.trias.ngo/nl/womed-award-2019

Alle info op www.womedaward.be.

Samen voor sterk, ambitieus ondernemen Meer starters, meer blijvers en meer groeiers: daar gaan we voor! Agentschap Innoveren & Ondernemen en haar partners willen u daarbij ondersteunen. WOMED Award is slechts één van de vele initiatieven waar u gebruik van kan maken. Ontdek ze allemaal op www.sterkondernemen.be. #sterkondernemen.

Over Markant vzw Markant vzw, netwerk van zo’n 25.000 actieve en ondernemende vrouwen, biedt inspirerende activiteiten aan via een professioneel netwerk Artemis en een socio-cultureel netwerk Markant.  Markant geeft vrouwen een andere dimensie aan hun vrije tijd onder de noemer ‘ontdek, beleef en geniet’.  Artemis focust op ‘deel, leer en inspireer’ en is er voor onderneemsters, kader-of directieleden en vrije beroepers. www.markantvzw.be  www.artemisnetwerk.be

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be