“Mijn eigen ding doen, motiveert me elke dag”

Lieven heeft een passie voor camerawerk en luchtvaart. Geen evidente combinatie. Tot hij ontdekt dat er een bedrijf bestaat dat gespecialiseerd is in luchtopnamen vanuit een helikopter. Hij gaat er aan de slag als jobstudent en erna als werknemer. “Ik ben blijven zeuren tot ze me aanwierven”, lacht Lieven. “Enkele jaren later, in 2008, besloot ik voor mezelf te beginnen met Air to Air.”

’s Nachts vliegen boven Singapore terwijl het vuurwerk om zijn oren vliegt. Lieven draait er zijn hand niet voor om. “We zien dingen waarvan veel mensen alleen maar kunnen dromen. Van kameelraces in de woestijn tot autorally’s in de bergen.” Daarnaast staan ook de organisatoren van Tomorrowland, Formule 1 en E, Euro2020 én van de Olympische Spelen in zijn klantenbestand. “Ik vergeet wel eens hoe uniek mijn job is.”

Huis als pand

“We leveren hoogtechnologisch gestabiliseerde camerasystemen om aan de helikopter te hangen, materiaal om de videoverbinding met de grond te verzorgen en de cameramensen. Mezelf of mijn collega’s dus”, vertelt Lieven. “In onze branche evolueert de technologie ontzettend snel. Je moet daarin meegaan of je hebt afgedaan. Zo waren we de eerste in België die live 4K-helikopterbeelden (4 x HD) leverden.”

“We doen enorm veel investeringen”, beaamt Lieven. “Vanaf het begin. Ik gaf toen ons huis in pand om materiaal te kunnen kopen. We woonden er nog maar een paar weken.” Moet een ondernemer volgens hem dan ‘goe zot’ zijn? “Je mag vooral niet bang zijn om risico’s te nemen. En kansen durven grijpen. Is dat zot zijn? Het is toch wel een dunne lijn.

Plantrekker

“Voor mij is ondernemen vooral je plan trekken. Je moet echt alles zelf regelen. Langs de andere kant ben je vrij om te kiezen welke richting je uitgaat. Dat ik mijn eigen ding mag doen, motiveert mij elke dag.

Lieven geeft toe dat hij een veeleisende job heeft. Bijna al zijn opdrachten zijn in het buitenland. Bovendien vinden de meeste evenementen ook plaats in het weekend. “Ik maak prachtige avonturen. Maar mijn sociaal leven is wel erg beperkt. Bovendien is een deadline echt een deadline. Als er iets live de lucht in moet om 14 uur, dan moet ik geen half uurtje uitstel vragen omdat ik nog niet klaar ben.”

Je eigen baas zijn, is niet altijd gemakkelijk. Ik geef dat grif toe. Daarom juich ik initiatieven zoals Dag van de Ondernemer toe. Toen ik een hernia had, moest ik niet met een ziektebriefje afkomen bij mijn klanten. Ik ben blijven doorgaan tot ik een gaatje vrij vond om me te laten opereren. Ook dat betekent ondernemer zijn. En toch … je eigen baas zijn, is het mooiste wat er is”, lacht Lieven.

In hetzelfde schuitje

Tijdens de lockdowns maakt Lieven er het beste van. “Ik besloot te genieten van het mooie weer en mijn gezin. Gelukkig had ik een financiële buffer. Iedereen zat in hetzelfde schuitje. Ik kon maar beter profiteren van mijn plotse vrije tijd.”

“Ik zou het leuk vinden als mijn kinderen ook zouden ondernemen. Als ze dat graag willen, uiteraard."

Het is hard werken maar de voldoening die je eruit haalt, is onbetaalbaar.