Mode-ontwerpster met een missie

Atelier Annelies Bruneel ontwerpt en maakt Belgische mode met de hand. Haar missie? De beste versie van iedereen tevoorschijn toveren met mooie, duurzame en comfortabele ontwerpen. “Want iedereen is anders, mooi en waardevol op zijn eigen manier.”

Al sinds haar zesde is Annelies creatief met kleding. “Eerst voor haar pluchen knuffelbeer, later vanaf haar twaalfde ook voor zichzelf. Mijn ouders hebben me hierin ook altijd gestimuleerd en van hen kreeg ik de fascinatie voor degelijke stoffen en kwaliteit mee. Het verbaasde dan ook niemand dat ik na het middelbaar een creatieve opleiding ging volgen. Eerst textielontwerp om later ook voor theater- en kostuumontwerper/scenograaf te gaan studeren.”

Persoonlijkheid in de verf
Na een aantal jaren in de theaterwereld meegedraaid te hebben en in een winkel waar er kleding op maat gemaakt werd, besloot Annelies in januari 2016 de sprong in het diepe te wagen. “Ik wilde zelf mijn stempel drukken en mijn visie met anderen delen. Wat mij aan mode stoort is dat het een ideaalbeeld creëert waaraan iedereen willens nillens moet voldoen. Ik beschouw me eerder als een kleermaker-psycholoog waarbij ik de identiteit van de klant centraal stel. Ik help hen een kledingstijl te ontwikkelen waarop men trots kan zijn, die jaren voor iemand werkt en die schaalbaar is.”

“Ik maak kledij voor de mooiste dag van iemands leven, maar ook evengoed herenkostuums, business outfits voor vrouwen of kleding voor alledag. Ik ontwerp iets wat helemaal bij iemand past, want iedereen is mooi op zijn eigen manier. Hierbij besteed ik heel veel aandacht aan het draagcomfort. Verder zet ik sterk in op kwalitatieve en tijdloze kleding. Daarbij werk ik uitsluitend met natuurlijke, geweven stoffen en diepe intense kleuren, waardoor je mijn kledingstukken makkelijk tien jaar kan dragen.”

Creativiteit zonder grenzen
Annelies heeft naar eigen zeggen van haar hobby haar beroep gemaakt. “En dat heb ik me nog geen moment beklaagd”, lacht ze. “Als ik op vakantie ben, sta ik al te popelen om terug naar huis te komen om verder te werken. Eigenlijk moet mezelf intomen om niet teveel te werken. Er zijn zoveel leuke facetten aan het ondernemerschap waartussen je kan afwisselen. Als ik vastloop op een ontwerp, dan stort ik me op het papierwerk of de social media … Intussen heb ik ook een andere hobby gezocht. Ik volg nu een opleiding tot meubelmaker.”

Business op buikgevoel
“Uiteraard heb ik als ondernemer een businessplan, maar ik neem ook veel belangrijke beslissingen vanuit de buik. Ik zie wel waar de wind me brengt, want ik wil in mijn business ook mijn authentieke zelf kunnen zijn. Dat betekent niet dat ik ondoordacht te werk ga. Ik heb nu bijvoorbeeld ook een marketing- en businesscoach onder de arm genomen die me helpen om mijn zaak verder op de kaart te zetten. Want in mijn hoofd klopt mijn verhaal wel, maar je moet je visie ook aan anderen uitgelegd krijgen en een mind change bereiken. En daar schuilt soms de moeilijkheid.”

Ook bij UNIZO volgde Annelies al verschillende informatieve sessies. “Wat ik daar zo fijn aan vind, is dat ik uit het hele menu de sessies à la carte kan plukken die voor mij van belang zijn. Telkens krijg ik duidelijke en overzichtelijke informatie waar ik effectief mee aan de slag kan.”

Identity Institute
Een creatieve geest laat zich overigens niet beknotten in ruimte en in tijd. Als bezige bij is Annelies intussen ook al met andere projecten in de weer. “Zo ben ik samen met een gelijkgestemde ziel een Identity Institute aan het oprichten. De bedoeling is om inspirerende workshops en events te organiseren, maar ik ben ook een collectie aan het uitwerken met een aantal kwaliteitsvolle basics. Stof genoeg dus om iedereen te laten stralen!”