Wat na de brexit?

Het Verenigd Koninkrijk verlaat maar liefst 3,5 jaar na het referendum dan toch de Europese Unie. Wat verandert er voor jou? Ben jij voorbereid op die brexit? Hieronder vind je alles wat je moet weten. 

Vandaag om middernacht stapt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, en gaat er een transitieperiode in. Op zich zal er voor jou weinig of niets veranderen.Tijdens de transitieperiode blijft het Verenigd Koninkrijk namelijk lid van de interne markt en van de douane-unie, waardoor er nog geen invoerheffingen zullen moeten betaald worden of douanecontroles zullen plaatsvinden.

Op 31 december 2020 zal de transitieperiode - althans theoretisch - eindigen. Als de EU op die dag geen handelsakkoord heeft met het VK, dan zullen we handelen met het VK zoals we dat met elk ander derde land doen in Europa. Een harde -  of cliff-edge brexit is dus nog niet van de baan, en is helaas nog steeds een realistisch scenario na 31 december 2020.

In de maanden die nu volgen (1 februari tot 31 december 2020) moeten de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk proberen een nieuw akkoord te sluiten. UNIZO, en velen met ons, waarschuwden al enkele malen dat dat een heel korte periode is. Zeker omdat een handelsakkoord bekrachtigd moeten worden door de parlementen in de lidstaten. De kans dat we dat allemaal klaarspelen in 11 maanden is zo goed als onbestaande.

Wat wel kan, is de transitieperiode nog verlengen. Dat zou meer tijd geven aan de onderhandelaars en het cliff edge-scenario in eerste instantie vermijden. Boris Johnson heeft vooralsnog altijd aangegeven dat een verlening voor hem niet aan de orde is. Want zolang de transitieperiode loopt, kan het VK ook geen handelsakkoorden met andere landen in werking laten treden (bv. akkoord met de VS). Anderzijds kon Johnson het zich politiek ook maar moeilijk veroorloven. De situatie is ondertussen anders, er staan geen verkiezingen meer voor de deur, waardoor Johnson misschien nog van idee kan veranderen.

UNIZO blijft pleiten om een transitieperiode te laten doorlopen tot een nieuw akkoord is gevonden met het Verenigd Koninkrijk over de toekomstige handelsrelatie en zo een harde brexit te vermijden. Daarnaast willen we dat er in het nieuwe handelsakkoord voldoende rekening gehouden wordt met de belangen en specifieke situatie van kmo’s. Daarom pleiten we voor een KMO hoofdstuk met een paritair samengesteld monitoringscomité die voor kennisdeling moet zorgen, vlotte en laagdrempelige toegang tot informatie over invoerheffingen, oorsprongsregels e.d. via een speciaal op te zetten website aan zowel Britse als Europese kant en kosteloze laagdrempelige toegang tot openbare aanbestedingen voor Europese kmo’s in het VK.