“Ondernemen is afzien, al ben ik wel heel gelukkig”

Christophe Verbeke runt al acht jaar designwinkel PIET Moodshop. Het begint allemaal in een klein schattig winkeltje in Gent. Ondertussen bestaat PIET Moodshop uit twee winkels in Gent, eentje in Antwerpen en een magazijn in Melsele. Daarnaast zijn alle producten ook online te koop.

“Tijdens mijn eerste job in een interieurwinkel ontdekte ik mijn passie voor design”, vertelt Christophe. “Ik merkte al snel dat ik nergens in Gent mijn goesting vond op het vlak van design. Dus ik besloot om gewoon mijn eigen winkel te openen. Gelukkig delen veel mensen mijn smaak en was de shop vanaf het begin een succes.”

Even naar Japan

Het zotste dat ik als ondernemer heb meegemaakt? Dat telefoontje uit Japan wat uitmondde in trip naar het land. Vlucht in businessclass en verblijf, allemaal betaald door JETRO.” JETRO, of de Japan External Trade Organization, is een Japanse overheidsorganisatie die ondernemers uit de hele wereld uitnodigt om aankopen te komen doen in Japan. Zo wil het de Japanse economie stimuleren.

“Ik heb een voorliefde voor Japans design. En ik heb een vermoeden dat JETRO op basis van verschillende criteria enkele Belgische bedrijven heeft geselecteerd: voordat ik gekozen werd, moest ik een lange vragenlijst invullen. Ze zijn me zelfs komen bezoeken. Even later stond ik daar in Japan, als kleine Gentse winkel tussen grote namen uit Londen en New York. Waanzinnig.”

Elke dag uitslapen

“De winkel gaat open om 11 uur. Ik hoor dus wel eens: ‘Dat heb jij goed gezien. Elke dag lekker uitslapen.’ Niet dus!”, lacht Christophe. “Er is zoveel werk achter de schermen. Leveringen ontvangen en uitpakken, de winkel in orde zetten, de webshop opvolgen, mails beantwoorden … Dat beseffen mensen niet.”

“Ondernemen is afzien”, antwoordt Christophe op de vraag om ondernemen in één woord samen te vatten. “Maar eigenlijk is het voor mij vooral gelukkig zijn”, voegt hij er snel aan toe. “Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Met tegenzin naar het werk vertrekken? Ik zou het niet kunnen. Ik ga elke dag met veel plezier werken.”

Springen en een beetje geluk

Uiteraard moet je een beetje gek zijn om als ondernemer te starten. Je springt letterlijk in het onbekende. Alle zekerheden die je als werknemer hebt, vallen weg.”

“Ik krijg ook vaak de vraag: hoe is het jou gelukt? Maar ik weet het antwoord niet. Ik denk dat voor mij een combinatie was van een mooi pand, mijn producten, misschien ook mijn enthousiaste zelve. En een beetje geluk. Voor hetzelfde geld liepen de mensen mijn winkel straal voorbij. Dan hadden we vandaag dit gesprek niet gehad.”

“Ik heb geen kinderen, maar wel neven en nichten. En enkelen hebben echt het potentieel om te ondernemen. Hopelijk kan ik hen daarin stimuleren als ze wat ouder zijn. Al vind ik wel dat ze eerst wat ervaring op de werkvloer moeten opdoen. Daarvan steek je veel op. Of je leert net hoe jij het absoluut niet wilt doen.”

En wat vindt Christophe van de Dag van de Ondernemer?

Het doet deugd om als ondernemer eens in de kijker te staan. 
Het doet me beseffen wat ik allemaal heb gerealiseerd. Dat is pas echt zot.