"Ondernemers zijn fraudeurs en ambtenaren luieriken"

Trage, stugge luiwammesen aan de ene kant en zakkenvullers en sjoemelaars aan de andere. De vooroordelen over de publieke en de privésector swingen de pan uit, wat hun contact meer dan eens bemoeilijkt. Maar kloppen de clichés? En waar komen ze vandaan? Onze reporter kroop de arena in met Frank Van Massenhove en Francis Adyns aan de ambtenarenkant en Bart Debbaut en Frank Verheijden aan de ondernemerszijde.

Tekst: Paulien Coenaerts  Foto's: Dieter Telemans

*Aan de ene kant:
Frank Van Massenhove: Voorzitter FOD Sociale Zekerheid.
Francis Adyns: Woordvoerder van de FOD Financiën. 

*Aan de overkant:
Bart Debbaut: Eerst bankier, nu uitbater van herenkledingzaak De Gouden Schaar.
Frank Verheijden: Van Buggy Booker, deelplatform voor buggy’s.

Start.

Ambtenaren en ondernemers leven in twee werelden met elk hun eigen logica. Wat zijn voor jullie de clichés of vooroordelen die bestaan over ambtenaren? Zit er waarheid in?

Francis Adyns: “Er zijn ongetwijfeld heel wat vooroordelen. Dat ons systeem traag en log is, dat ambtenaren niet veel werken, dat ze onvriendelijk zijn. Dat lijken me de voornaamste clichés. We moeten van het imago van De Collega’s af.”

Bart Debbaut: “Dat imago speelt nog altijd wat mee. Maar als ik naar de belastingendienst ga en ik zie die aftandse gebouwen, triestige bureaus en ik moet weken wachten voor alles in orde is… dan lijkt het alsof jullie die clichés alleen maar willen bevestigen.”

Frank Van Massenhove: “De overheid staat slecht aangeschreven bij de privésector om zaken die ambtenaren zélf verschrikkelijk vinden: de waanzinnige bureaucratie in ons land. 30% van het werk dat wij doen, is zinloos. Omdat we ons moeten houden aan wetten die achterhaald en zelfs onbelangrijk zijn. Als Torfs vandaag beslist om geen sneakers meer te verkopen, dan is dat morgen het geval. Werd er bij ons 50 jaar geleden beslist dat we sneakers maken, dan moeten we die blijven maken. Ongeacht of je met die sneakers nu kan wandelen of niet. ‘Dat zijn liberale schoenen, daar blijf je af’. Later komt er dan een socialist die ze afschaft. Niet omdat ze slecht zijn, maar enkel en alleen omdat ze liberaal zijn. En zo komen we nergens. Het is wachten op de eerste minister die niet doodsbang is om risico’s te nemen.”

Frank Verheijden: “Dat is bij ondernemers anders natuurlijk. Een kmo is een wendbaar speedbootje. Is er een nieuwe trend, dan kunnen we een bocht maken en een andere richting uitvaren. Maar de overheid, dat is een tanker.”

Francis Adyns: “En dan staat er nog iemand aan wal met de afstandsbediening van die tanker. Vaar je op een ijsschots af, dan krijg je te horen: ‘Ai, dat is pech, maar dit oude papier zegt dat je die koers moet aanhouden. Bots maar.”

Benieuwd hoe het artikel verdergaat? En wat het antwoord is op de vraag 'Denken jullie als ondernemer dat de bureaucratie aan de basis ligt van die clichés, en niet de ambtenaren zelf?'

Klik hier!