Ondernemersduo Adinda De Raedt en Froya Deryckere (Froy & Dind) winnen 18de WOMED Award en zijn dus 'vrouwelijke ondernemers van het jaar'

 


 
Adinda De Raedt en Froya Deryckere van 'Froy & Dind' uit Antwerpen (groot- en kleinhandel in ecologische baby-, kinder- en dameskleding) mogen zich voortaan 'vrouwelijke ondernemers van het jaar' noemen. Op woensdagavond, 8 maart - niet toevallig Internationale vrouwendag - wonnen ze de jaarlijkse wedstrijd 'WOMED Award' (Women in Enterprise and Development) van UNIZO en Markant vzw, met de steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Daarbij haalden ze het op twee andere straffe genomineerden voor de titel: Elisabeth Lemmens van Kayak Maritime Services en Fabienne Verbeek van GNA nv. Hare Majesteit Koningin Mathilde kwam de winnaressen persoonlijk huldigen. Diezelfde eer viel ook de winnares van de prijs 'Belofte', voor jonge vrouwelijke ondernemers te beurt. In deze categorie won Eef Coolen van duurzaam groenbedrijf Bolster uit Hasselt, het uiteindelijk van de andere provinciale genomineerden: Lieke Biesemans (Stories by Mabel, Terhagen), Isabel Lambert (Washcot, Harelbeke), Céline Vroman (Yelski, Leuven) en Sabien Windels (ROOF FOOD, Gentbrugge). H.M. de Koningin overhandigde daarnaast ook de WOMED Award Zuid-prijs, in samenwerking met Trias, aan Gloria Isabel Ambrosio uit El Salvador, die een kleine onderneming in natuurlijke shampoos, zepen en reinigingsproducten runt.

WOMED Award winnaar: Froy & Dind, geen alledaags kledingbedrijf
Toen Adinda De Raedt en Froya Deryckere hun bedrijfsplannen smeedden, wilden ze de zaken van bij het begin anders dan anderen in hun sector aanpakken: geen kledingcollecties in bijvoorbeeld katoen, maar in andere,  duurzame materialen. Toen die zoektocht moeilijk liep, besloten ze hun eigen collecties te ontwikkelen. Sindsdien gaat het erg snel met het bedrijf. Adinda en Froya runnen intussen een dertien medewerkers sterke KMO, met twee eigen winkels en circa 400 internationale afnemers van hun erg toegankelijke collectie. De jury bekroonde het ondernemersduo omwille van hun innovatieve, duurzame aanpak, hun modern en competentiegericht personeelsbeleid en het sterke strategische inzicht waarmee ze zich snel op de internationale kaart wisten te zetten."
www.froydind.com

BELOFTE van het jaar: Bolster, een in alle opzichten duurzaam groenbedrijf
"Duurzaam duurt het langst", luidt het ondernemersmotto van Belofte van het jaar Eef Coolen uit Hasselt. Met haar jonge onderneming Bolster legt ze zich toe op tuinontwerp, aanleg, onderhoud en advies. De jury bleek vooral gecharmeerd door haar oog voor duurzaamheid, als rode draad doorheen heel haar bedrijfsbeleid. Zo heeft Eef niet alleen oog voor 'duurzaamheid' in de betekenis van 'ecologisch'. Ook duurzame klantenrelaties, een duurzaam en motiverend personeelsbeleid dat mensen kansen geeft... typeren de heel eigen managementstijl waarmee ze scoort.
www.bolstertuinen.be

WOMED Award Zuid: Dromen, en vooral doorzetten typeren Gloria Isabel
Gloria Isabel Ambrosio is 50 jaar. En het mag een wonder heten dat ze er nog is. Haar ouders, een broer en een zus zijn vermoord tijdens de burgeroorlog in El Salvador. Gloria was toen amper 13. Ze werd naar een vluchtelingenkamp gebracht en daar heeft ze leren doorzetten én dromen. Van een diploma en een eigen zaak. Dingen die ze verwezenlijkt heeft, met de steun van Adel Morazán en mentor Leticia. ‘Mujeres en armonía con la naturaleza’ – ‘Vrouwen in harmonie met de natuur’ – verkoopt natuurlijke shampoos, zepen en reinigingsproducten. Ze zijn met zes en vormen een coöperatieve, waarbij iedereen betaald wordt in functie van de verkoop.
www.triasngo.be

Logobalk_Womedaward

Samen voor sterk, ambitieus ondernemen
Meer starters, meer blijvers en meer groeiers: daar gaan we voor! Agentschap Innoveren & Ondernemen en haar partners willen u daarbij ondersteunen.
WOMED Award is slechts één van de vele initiatieven waar u gebruik van kan maken. Ontdek ze allemaal op www.sterkerondernemen.be. #sterkondernemen.

Over Markant vzw
Markant vzw, netwerk van zo’n 25000 actieve en ondernemende vrouwen, biedt inspirerende activiteiten aan via een professioneel netwerk Artemis en een socio-cultureel netwerk Markant.  Markant geeft vrouwen een andere dimensie aan hun vrije tijd onder de noemer ‘ontdek, beleef en geniet’.  Artemis focust op ‘deel, leer en inspireer’ en is er voor onderneemsters, kader-of directieleden en vrije beroepers.
www.markantvzw.be  www.artemisnetwerk.be

Meer info: www.womedaward.be
 
Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
T 02/212.25.77 - M 0478/22.37.51 - E-mail: filip.horemans@unizo.be
 
Een ondernemersvraag? Bel de UNIZO Ondernemerslijn T: 0800 20 750 | ondernemerslijn@unizo.be