Onderzoek online UNIZO-platform Overnamemarkt.be: Tot een kwart minder overnametransacties aan lagere prijzen.

Het zijn moeilijke tijden voor wie in deze periode zijn bedrijf wil overlaten. KMO-zaakvoerders, bijvoorbeeld, die met pensioen gaan en via een overnemer de continuïteit van hun bedrijf willen verzekeren en/of hun levenswerk financieel willen verzilveren. Overnamebemiddelaars gaan uit van een dalend aantal transacties en lagere prijzen, blijkt uit een beknopte enquête van Overnamemarkt.be, het online UNIZO-platform voor vraag en aanbod van kmo's. Voor kandidaat-overnemers zijn er dan weer koopjes te doen, zij het tegelijk met meer risico's.

Het goede nieuws is dat de overnamemarkt zeker niet stil ligt en dat er dus nog wel degelijk transacties worden gesloten. Maar volgens de enquête van Overnamemarkt.be gaat 45% van de overnamebemiddelaars wel uit van een daling van het aantal transacties met meer dan 25%, op basis van wat ze vandaag ervaren. Nog eens 20% rekent op een daling tussen 10% en 25%. Die afname van het aantal transacties, ingegeven door een tanende vraag, vertaalt zich ook in lagere prijzen. "Kandidaat-overlaters die het zich kunnen veroorloven, stellen hun verkoop dus beter uit, tot de markt weer stabiliseert", zegt Guido Seghers, manager Overnamemarkt.be.

Voor kandidaat-overnemers biedt de huidige marktsituatie dan weer opportuniteiten. "Maar ook zij moeten extra opletten", waarschuwt Guido Seghers van UNIZO-Overnamemarkt, "In deze moeilijke economische periode, waarvan de gevolgen nog tot lang in het najaar zullen nazinderen, nemen overnemers ook een extra risico." Uit de enquête bij de overnamebemiddelaars op Overnamemarkt.be blijkt dat de meeste overnemers zich hier ook van bewust zijn. Wat zich uit in nog meer aandacht voor een grondig boekenonderzoek en de vraag naar meer ingebouwde contractuele zekerheden.

"Meer nog dan anders is een degelijke voorbereiding en een professionele overnamebegeleiding cruciaal om een overnametraject, zowel voor de overlater als de overnemers, goed te laten aflopen", besluit Guido Seghers van Overnamemarkt.be.

Info: Meer details uit de beknopte enquête vindt u hier...

Naast een overzicht van vraag en aanbod van over te nemen bedrijven, biedt UNIZO Overnamemarkt.be ook gratis individuele adviesgesprekken en begeleidingstrajecten op maat, in samenwerking met VLAIO. Ook wie op zoek is naar een professionele overnamebegeleider, kan hiervoor terecht op Overnamemarkt.be.

www.overnamemarkt.be

Overnamemarkt

 

Ondernemers met vragen naar aanleiding van de coronacrisis vinden heel wat informatie op de UNIZO-infopagina www.unizo.be/corona. Ze kunnen ook de klok rond terecht bij de UNIZO Coronalijn, op het nummer 02 21 22 678, via mail ondernemerslijn@unizo.be en via chat (enkel tijdens kantooruren) op www.unizo.be.

Bekijk ook het UNIZO Coronajournaal op www.unizo.be/unizojournaal.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona