Ontdek de toekomst van de stads- en gemeentekern op de studiedag Bedrijvige Kern en tijdens de Laureaat Ondernemende Gemeente

Iedere stad en gemeente is begaan met zijn kern. Leegstand slaat toe, handel heeft het moeilijk. Kortom, de problemen zijn gekend. Maar wat is de oplossing? UNIZO geeft u een voorstel om over na te denken en nodigt u uit op maandag 9 november voor de Studiedag "Bedrijvige kern" en Laureaat Ondernemende gemeente 2015 te Dilbeek. Wil u er ook bij zijn? Schrijf u dan nu in op www.unizo.be/laureaat2015.
 

Sinds 2008 nam de leegstand van winkelpanden in Vlaanderen met maar liefst 70% toe. In totaal staat ruim 900.000 vierkante meter of 7,4% van de totale winkeloppervlakte leeg. Vooral in de winkelkernen van onze steden en gemeenten neemt de leegstand toe. Een belangrijke oorzaak zijn de vele shoppingcentra en baanwinkels buiten de kern. Tegelijk daalde het aantal detailhandelwinkels drastisch. Op 5 jaar tijd daalde het aantal slagers bijvoorbeeld met 22%, het aantal bakkers met 10% en het aantal fruit- en groentewinkels met 18%. Op 10 jaar tijd dook het aantal ondernemers in de sector van de handel van 45,6% naar 37,4%.

Willen we onze stads- en gemeentekernen levendig houden en bruisend van de economische activiteit, dan moeten lokale besturen volgens UNIZO kiezen voor haar model van de Bedrijvige Kern. De kern van een stad of gemeente moet eigenlijk een zone zijn waar alle bedrijvigheid - horeca, detailhandel, ketenwinkels, openbare diensten... - die niet omgevingsbelastend is een plaats krijgt. UNIZO onderscheidt twee modellen van de Bedrijvige Kern: een Fun&Runshoppingkern of een Runshoppingkern, afhankelijk van de grootte van de gemeente. Gemeente- en stadsbesturen zouden hun kernen volgens dit model moeten inrichten om de retail een toekomst te geven en spooksteden en –gemeenten te vermijden.

Info en inschrijven op www.unizo.be/laureaat2015.