Opgelet voor malafide domeinnaamregistreerders!

domeinnaamregistratieDe afgelopen weken werden opnieuw een aantal ondernemers door diverse firma’s gebeld met het dringende aanbod “nog snel” hun domeinnaam op het internet te laten registreren “voor het te laat is”. De firma’s in kwestie vragen voor deze “service” vaak enkele honderden euro's, of het tienvoudige van het normale tarief voor domeinnaamregistratie. UNIZO klaagt deze misleidende praktijk - die veel gelijkenis vertoont met die van de malafide reclameronselaars - aan en waarschuwt ondernemers zeker niet op het aanbod in te gaan. Voor slachtoffers is er het online meldpunt www.unizo.be/domeinnaammisleiding.

De malafide bedrijven achter deze agressieve praktijk maken hun slachtoffers wijs “ontdekt” te hebben dat hun domeinnaam (de naam van hun bedrijf op het web) op het punt staat geregistreerd te worden door een andere firma, waardoor de gedupeerden zelf nooit meer die domeinnaam zouden kunnen gebruiken.

Vervolgens stellen de malafide bedrijven achter deze praktijk hun slachtoffers “de oplossing” voor: zij zullen nog vlug de “bijna gekaapte” domeinnaam voor hun overrompelde slachtoffers registreren, en dat voor ettelijke honderden euro's, of het tienvoudige (!!!) van het normale tarief. Gaat een ondernemer - geïntimideerd door het ‘dringende’ karakter van de oproep - in op het voorstel, dan registreert de malafide beller de betreffende domeinnaam via officiële weg voor pakweg 30 euro (een marge van pakweg 10 euro op dit tarief is normaal, afhankelijk van de geboden service). Het prijsverschil, een woekerwinst, strijkt de malafide domeinnaamregistreerder zelf op.

UNIZO wijst er op dat zogenaamde domeinnaamkaping of ‘cloacking’ juridisch verboden is. Via een procedure voor de handelsrechtbank kan deze praktijk aangevochten worden en kan de overdracht van een domeinnaam, aan het normale tarief, opgeëist worden.

Info: Werd u zelf gecontacteerd door een malafide domeinnaamregistreerder? Laat het ons weten via de gratis UNIZO Ondernemerslijn: 0800 20 750. Of mail naar ondernemerslijn@unizo.be.