“Oplossingen zoeken, vind ik enorm boeiend"

Koen Jonckheere van Studiebureau Jonckheere is een geboren ondernemer. Letterlijk, want hij nam het bedrijf van zijn vader over. Studiebureau Jonckheere ontwerpt alles wat op en onder de grond gebeurt. Denk aan straten, pleinen, rioleringen … “We zien de manier van wonen evolueren. Waarbij wonen, groen en leven in elkaar overvloeien.” Naast innovatieve projecten ontwikkelen, richt Koen zich ook op een menselijk hr-beleid. “Ik wil dat mijn medewerkers gelukkig zijn.”Dag van de ondernemer interview Koen

Dat Studiebureau Jonckheere het goed doet, bewijst hun nominatie als finalist van Kmo van het jaar in West-Vlaanderen. Koen beaamt dat hij dit niet alleen had kunnen bereiken. “Het is het volledige team van Studiebureau Jonckheere die het goed doet. Zonder hun steun en de inzet van alle medewerkers, zou mijn goesting om te ondernemen snel verdwijnen. Het is een belangrijke wisselwerking tussen ondernemer, partners en medewerkers.”

De nominatie hebben ze dus ook onder andere te danken aan het doorgedreven hr-beleid. “Zo zetten we volop in op opleiding. Bouwkundig tekenaar is een knelpuntberoep. Dus leiden we zelf mensen op via een individuele beroepsopleiding (IBO) en stages. Leeftijd en achtergrond spelen geen rol. Zo scholen we vaak bouwvakkers om die niet langer op de werf kunnen staan. Al bekijken we wel eerst of ze potentieel hebben uiteraard.”

Wonen en werken combineren

Daarnaast zijn ze  altijd op zoek naar manieren om een aangename werkomgeving en -sfeer te creëren. “We verhuizen binnenkort naar een nieuwe locatie. Een prachtig pand mét een mooie tuin. Ik vond het zonde dat alleen wij hiervan zouden profiteren.”

En je bent ontwerper of je bent het niet. Ze besluiten de locatie om te toveren tot cohousing en -workingspace. Waarbij de bewoners van de drie appartementen enkele gemeenschappelijke ruimtes delen met het Studiebureau. “Zo worden de ruimtes én de prachtige tuin ook buiten de kantooruren nuttig gebruikt”, vertelt Koen.

“We hopen hiermee een trend te starten. Zodat alle beschikbare ruimte optimaal wordt ingezet. Alleen door buiten de lijntjes te kleuren, creëer je vooruitgang.” Maar daar heb je toch wat lef voor nodig? “Ik denk het wel. Dat is het ‘goe zot’-kantje dat je als ondernemer moet hebben, zeker?”

Klant als partner

“De tijdsdruk vind ik het zwaarste aan de job. Al merk ik hier een positieve evolutie. Klant is koning, zeggen ze. Bij ons luidt het eigenlijk: klant is partner. De manier van communiceren verandert. Er is een beter overleg en de klant toont meer begrip voor onverwachte situaties.”

Dat heeft misschien ook te maken met de Liantis-award die Studiebureau Jonckheere wint. In 2019 ontvangt het de prijs in de categorie Welzijn en Preventie. “We zetten volop in op een prikkelarme werkomgeving. Door anders te werken en alles bespreekbaar te maken, willen we burn-outs vermijden. Die manier van werken trekt een bepaald type klanten én medewerkers aan.”

Oplossingen zoeken

Het is wel duidelijk dat Studiebureau Jonckheere van een uitdaging houdt. En dat is precies wat Koen  boeiend vindt aan het ondernemerschap. “Al onze projecten zijn anders. De manier van wonen en bouwen evolueert bovendien heel snel. Klanten dagen ons uit om met structurele oplossingen te komen. En net dat vind ik zo interessant.”

“Ik denk wel dat het leven misschien eenvoudiger is als werknemer. En ja, ook ik vraag me soms af waarmee ik bezig ben. Maar iets anders doen? Nee, absoluut niet”, lacht Koen.

Ondernemers zijn ook maar mensen

“Ondernemers brengen producten en diensten op de markt. En zorgen zo voor tewerkstelling. Mensen vinden dat vanzelfsprekend."

Mensen vergeten wel eens dat er achter de ondernemer ook een persoon schuilt. Met een leven, een gezin en de nodige problemen. Dat menselijke aspect mag de Dag van de Ondernemer zeker belichten.