Oproep UNIZO aan het Overlegcomité van straks: "Grijp precies in waar het probleem zich stelt... en laat onze ondernemers dus buiten schot"

In de aanloop naar het Overlegcomité van vanmiddag roept Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, de betrokken beleidsmakers op om vooral het hoofd koel te houden en geen buitenproportionele maatregelen te nemen die aan onze samenleving en economie meer zouden kosten dan ze aan gezondheidswinst zouden opleveren. "Grijp precies in waar het probleem het zicht stelt... en laat onze ondernemers dus buiten schot."

"Als er zich, zoals de cijfers objectief aantonen, vooral een probleem stelt bij jongeren onder 18 jaar, dan zegt mijn logica dat je dit niet oplost door opnieuw in te grijpen in de winkels, bij de contactberoepen..., wiens heropening geen impact heeft gehad op de coronacijfers. Ik reken er dan ook op dat nieuwe beperkingen - laat staan een nieuwe lockdown - daar zeker niet aan de orde is", houdt Danny Van Assche van UNIZO het Overlegcomité voor. "Geheel in diezelfde lijn helpt het volgens mij ook niemand om geboden heropeningsperspectieven  aan andere sectoren op dit ogenblik compleet op de helling te plaatsen. Zo'n JoJo-beleid zou alleen maar zorgen voor frustratie, economische schade en minder draagvlak om het virus te verslaan."

"Nog eens hameren op het belang van zoveel mogelijk telewerk waar dat nodig is? No prob. Die oproep hebben we deze week trouwens al volmondig mee onderschreven met de andere werkgeversorganisaties", vervolgt Danny Van Assche. "Maar de verantwoordelijkheid ligt niet alleen daar."

"Bottomline is dat we, allemaal samen, alle basishygiënemaatregelen strikter dan ooit moeten opvolgen. Opnieuw opvolgen. Zowel op het werk als thuis, op school, buiten en in de winkel", benadrukt Danny Van Assche. "We zijn het allemaal beu, maar in weerwil van de begrijpelijk fatalistische perceptie, is de eindstreep van de koers wel degelijk in zicht. Het komt er nu op aan de koelte te bewaren. Voor ons, renners, maar vooral ook voor de organisatoren, die in de laatste kilometers geen onoverkomelijke nieuwe hindernissen meer mogen opwerpen. Want die kunnen tot dramatische valpartijen leiden. Daarom ook onze oproep aan het Overlegcomité van vanmiddag: kom straks niet af met maatregelen die de ketting van onze ondernemers finaal doen breken. Wellicht ligt een deel van de oplossing bij het gebruik van meer sneltesten op de werkvloer. Maar ze ligt vooral in het collectief toepassen van alle basisregels en protocols. En - het allerbelangrijkste - het versneld optrekken van de inentingen. Get vaccination done!"

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona