Outplacementmarkt groeit wereldwijd

Dat blijkt uit een analyse van Career Partners International, een wereldwijde speler inzake carrièrebegeleiding en in België vertegenwoordigt door Ucare. De wereldwijde markt voor loopbaanbegeleiding en talentmanagement is goed voor 2,95 miljard euro, waarvan de helft (1,5 miljard euro) naar outplacement gaat.
De Amerikaanse markt alleen al is goed voor de helft van de wereldwijde outplacementomzet (0,74 miljard euro). De overige helft wordt gerealiseerd in de rest van de wereld. In de EMEA (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) is outplacement in volle ontwikkeling. Europa is een groeimotor, maar in het Midden-Oosten en Afrika staat outplacement nog in de kinderschoenen.
Wereldwijd zit outplacement in de lift. Dit is deels te verklaren door de grotere bekommernis van werkgevers voor ontslagen werknemers. Zo wil de organisatie een aantrekkelijke werkgever blijven. Maar ook heel wat landen verfijnen hun arbeidswetgeving, inclusief verplichtingen inzake carrièrebegeleiding door werkgevers.
Terwijl in de Verenigde Staten technologie (zoekmotoren en databases) en sociale media een steeds grotere rol spelen bij het zoeken naar een job, blijft persoonlijk contact in Europa belangrijk. Een ander verschil is dat het in Europa vooral om collectieve begeleidingen van arbeiders of bedienden na een sluiting of herstructurering gaat. In Angelsaksisiche landen, daarentegen, zijn individuele outplacementbegeleidingen meer in trek. Kaderleden nemen dit vaak op in hun arbeidsovereenkomst.

Bron: Career Partners International/Ucare & HR Square