Politie waarschuwt voor CEO-oplichters

Professionele fraudeurs bellen steeds vaker boekhoudkundige of financiële medewerkers op. Ze imiteren de bedrijfsleider aan de telefoon en vragen de medewerker om grote sommen geld zo snel mogelijk over te schrijven. Verschillende Belgische bedrijven vielen al ten prooi aan de fraudetechniek die vanuit Frankrijk komt overgewaaid. Zo waarschuwde de federale politie gisteren op VTM.

In totaal verdween al voor meer dan 250 miljoen euro bij zo’n 360 ondernemingen in Frankrijk nadat criminelen boekhoudkundige of financiële medewerkers benaderden. Ze gaven zich uit als de grote baas van de medewerkers en “vertelden dat er in alle discretie een overname, een investering in vastgoed of een fiscale controle zou plaatsvinden”, zegt Rudi Kokelenberg, diensthoofd Ecofin van de federale politie Antwerpen.

“Ze vragen de medewerker grote sommen geld op een buitenlandse rekening te storten. Vaak hebben ze de telefooncentrale van het bedrijf gehackt waardoor de medewerker echt denkt met de grote baas te spreken.”

“De daders maken deel uit van criminele groeperingen die opereren vanuit Israël”, zegt Kokelenberg.