Publireportage: Is er leven buiten het bankkrediet?

De bank blijft de bevoorrechte partner van de bedrijfsleider, maar een bankkrediet is niet de enige oplossing. De financieringsstrategie van een onderneming moet uitgaan van de levenscyclus van de onderneming en verschillende bronnen combineren. "De bank heeft hierbij een adviserende rol te vervullen", aldus Sébastien de Launois, Customer Experience Business Lending bij ING België.

Early stage
De beginstadia van een bedrijf vragen aanzienlijke middelen, terwijl er weinig of geen inkomsten zijn. "Dan is een bankkrediet niet altijd een optie", benadrukt de Launois. Om startkapitaal te verzamelen, is de eerste reflex om het eigen kapitaal of de naaste omgeving aan te spreken. Maar een ondernemer kan ook een beroep doen op investeerders via crowdfunding of crowdlending. "Bij crowdfunding zijn er twee opties. Of investeerders doen een gift, eventueel in ruil voor een compensatie - zoals KissKissBankBank voorstelt - , of ze participeren in het bedrijfskapitaal, zoals Seedrs mogelijk maakt." Crowdlending werkt volgens hetzelfde principe, maar dan voor een lening. Kers op de taart: de bedrijfsleider kan zijn ideeën toetsen bij het brede publiek.

Early growth, expand & scale-up
Zodra het product af is er regelmatige inkomsten zijn, kan het bedrijf zijn levensvatbaarheid en groeipotentieel bewijzen, maar de omzet blijft vaak laag. "Daarom is het soms te vroeg voor een bankkrediet." In dat geval zijn private equity-fondsen of business angels een optie.

Private equity-fondsen investeren in het kapitaal van niet-beursgenoteerde bedrijven. Doordat de investeerders in deze formule meer risico lopen, valt ze duurder uit dan een bankkrediet. Gelukkig bestaan er publieke investeringsmaatschappijen die een identieke rol spelen.

Business angels zijn rijke ondernemers die naast kapitaal ook begeleiding op maat aanbieden, en een vaak bijzonder nuttig netwerk. "Ze kunnen meer risico's nemen dan een bank", aldus Sébastien de Launois, "maar met een hogere kostprijs."

Volgehouden groei en maturiteit
Wanneer een onderneming deze fase bereikt, beschikt ze over genoeg kritische massa aan klanten en over een aanzienlijke cashflow, factoren die voldoende waarborgen bieden voor haar terugbetalingscapaciteit. Vanaf dat ogenblik kan de bank volop haar rol vervullen. "Het voordeel van bankfinanciering is ongetwijfeld de lagere kostprijs", vervolgt Sébastien de Launois. "Banken zijn minder geneigd om risico te nemen omdat ze de moeten voldoen aan een aantal regels." Wanneer het om een riskant project gaat, waarbij de ondernemer geen waarborgen kan leveren of het gevraagde bedrag te hoog is, kan overheidssteun een oplossing bieden.

Meer weten ?
Bent u geïnteresseerd of wilt u meer weten over alternatieve financiering? Kijk op ing.be/financiering.

Advertisement