Recordaantal win-winleningen in 2016

Vorig jaar registreerde Participatiemaatschappij Vlaanderen voor Zelfstandige ondernemers (PMV/Z) 2.128 win-winleningen, dat zijn er bijna 10 per dag. Een absoluut record sinds de start in september 2006 en een stijging met maar liefst 12 % ten opzichte van 2015. Een goedkope en eenvoudige manier voor (startende) ondernemers om geld te lenen, dankzij UNIZO.

Het principe van de win-winlening is simpel. Een ondernemer leent op een eenvoudige en goedkope manier geld van familie, vrienden, kennissen of investeerders. Deze krijgt op zijn beurt een fiscaal voordeel. Een win-win dus. Vorig jaar bedroeg de rentevoet voor de lenende ondernemer maximaal 2,25 procent. Het jaarlijks belastingkrediet voor de particulier is 2,5 procent op het uitstaande bedrag van de lening. De win-winlening is een belangrijke financieringsvorm voor kmo’s, en zeker ook voor starters : meer dan de helft van de win-winleningen (55 %) komt starters ten goede.

UNIZO haalde de mosterd voor de win-winlening eind vorige eeuw uit Nederland, maar het duurde nog jaren voor de politiek volgde en de lening effectief in Vlaanderen van start kon gaan. “We zijn tevreden met wat we hebben bereikt en met de gestage groei van het product dat PMV/Z op een vlotte manier aanbiedt”, aldus UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Ontdek ook onze opleidingen rond het financieren van je zaak. Meer info.

Meer info over de win-winlening via PMV/Z.