"Regering-Michel, moderniseer uw e-commercebeleid"

"De regering-Michel moet ervoor zorgen dat de Belgische e-commercesector concurrentieel kan blijven met het buitenland." UNIZO sluit zich aan bij retailorganisatie Comeos, dat gisteren de alarmbel luidde over het e-commercebeleid in ons land.

De Belgische handel heeft vorig jaar zo'n 2,4 miljard euro omzet en 8.302 jobs gemist omdat Belgen bij buitenlandse webshops kochten. Over drie jaar dreigt dat op te lopen tot 30.000 jobs. UNIZO vraagt daarom dat de regering-Michel haar e-commercebeleid aanpast.

Vooral het verbod op nachtwerk in de handel is de boosdoener. Handelaars mogen vandaag niet werken tussen acht uur 's avonds en zes uur 's morgens. Daardoor kunnen ze ook geen pakjes inpakken en verzenden. Belgische webshops leveren daardoor tot twee dagen later in vergelijking met hun buitenlandse concurrenten.

Ook de loonkosten en het gebrek aan flexibiliteit op de arbeidsmarkt spelen een rol. Bij e-commerce krijg je vaak te maken met piekmomenten waarop tijdelijk extra personeel nodig is. En dat is tot op vandaag moeilijk in België. UNIZO vraagt daarom dat de regering-Michel werk maakt van de e-commercebeloftes die ze in het regeerakkoord gedaan heeft.

Hebt u nog geen webshop? Onze pocket helpt u op weg.