UNIZO gaf ons het zelfvertrouwen dat we nodig hadden”

Yannick (nu 22) en Eline (nu 20) Jaspers namen in de zomer van 2015 het bedrijfje Percon over. Verhuren, verkopen en herstellen van aanhangwagens: ze doen het met veel passie. Toch bleek het voor de prille twintigers niet evident om het vertrouwen van hun klanten te winnen. Daarvoor kregen ze de hulp van UNIZO.

Ondernemen werd Yannick en Eline met de paplepel ingegoten: hun vader is zaakvoerder van het containerbouwbedrijf Jaspers nv. Toch wilden broer en zus niet zomaar in zijn voetsporen treden. Door het aanhangwagenbedrijf Percon over te nemen en verder uit te breiden met de overname van Erik aanhangwagen en Kabako, een bedrijf gespecialiseerd in het maken van zeilen, gaasnetten en belettering, toonden ze dat ze écht op eigen benen konden staan.

Maar als jonge onderneming in volle groei stuitten ze op een aantal obstakels, zoals het overtuigen van nieuwe klanten. Eline: “Veiligheid is voor ons bijvoorbeeld heel belangrijk, maar dat konden we moeilijk overbrengen. Omdat we zo jong zijn, boezemen we niet meteen vertrouwen in. Daarbij was alle hulp dus zeker welkom.”

En die hulp kwam er uit enigszins onverwachte hoek. Yannick: “Dankzij een stunt met een zwembadcontainer die ik had bedacht voor de verjaardag van mijn zus, belandden we in een uitzending van VTM Nieuws. Daarop kregen we ontzettend veel reacties, waaronder een van UNIZO. Hun voorstel om het traject rond groei en strategie te volgen, leek ons het proberen waard.”

Enter UNIZO-coach Sven Saerens. Eline: “Hij bracht in kaart hoe ons bedrijf in elkaar zit en wat we willen bereiken. Op basis daarvan gaf hij ons strategisch advies en concrete tips om verbeteringen aan te brengen, zodat ons bedrijf meer zou ‘aanspreken’. Van de website op punt stellen tot het verharden van de zandweg naar ons kantoor. Daarmee zijn we nu volop bezig.”

Persoonlijke aanpak

De twee waren aangenaam verrast door de gerichte en persoonlijke aanpak van UNIZO. Yannick: “We dachten eerst dat ze ons bij wijze van spreken uit een boekje zouden komen voorlezen. Maar dat idee was dus helemaal fout. UNIZO-coach Sven was echt begaan met ons. Zo moesten we op een gegeven moment om 6 uur ’s ochtends op een vergadering zijn met alle ondernemers uit de buurt. Sven, die uit Zaventem komt, is toen om 4 uur vertrokken om op tijd hier in Kalmthout te zijn.” Eline: “We voelden ons heel goed ondersteund. Ook na afloop van het traject kunnen we nog steeds op UNIZO rekenen. Zitten we nog met een vraag of probleem? Dan zoeken zij naar een passend antwoord of vervolgtraject.”

Het belangrijkste dat de twee uit dit traject halen? “Zelfvertrouwen. We hebben hieruit vooral geleerd dat je heel zeker moet zijn over jezelf en je product. Dat je er moet stáán. Een nee heb je, een ja kun je krijgen, toch?”

Of ze het traject rond groei & strategie zouden aanraden aan andere jonge ondernemers? “Ja, zeker en vast. Uit de begeleiding leerden we hoe je met klanten moet omgaan, hoe je je product op de juiste manier promoot en hoe je daarover efficiënt communiceert”, zegt Yannick. “Dat is iets waar iedere jonge ondernemer iets aan heeft.” Eline beaamt: “Dankzij het UNIZO-traject durven we nu echt op particulieren of bedrijven afstappen om hen onze diensten aan te bieden.”

Overwegen ze om zelf een nieuwe begeleiding te volgen? “Absoluut. We hebben hier enorm veel aan gehad. Als we ooit het gevoel krijgen dat we vast komen te zitten, of dat we in een sleur terechtkomen, kiezen we hier zeker opnieuw voor.”

Ben je een ambitieuze ondernemer en wil je je net als Yannick en Eline laten bijstaan om te blijven groeien? Schrijf je nu in voor een begeleidingstraject bij UNIZO!

De begeleiding rond groei en strategie is een samenwerking tussen UNIZO, Antwerp management School en Graydon. AMS ontwikkelde de tools en methodiek die de coaches bij bedrijven toepassen en zal in een later stadium verder onderzoek doen op basis van de resultaten uit deze trajecten.