"Slim groeien, zonder aandelen af te geven"

Een bedrijf opstarten? Dat begint met een goed idee. En dat had Nick Koopmans (29) toen hij de bvba Pixelvision oprichtte in 2015. Want software die objecten en gezichten herkent? Daar is een markt voor. Bovendien had hij als TEW’er voldoende affiniteit met cijfers. Maar om te voorkomen dat hij naast zijn schoenen zou gaan lopen, wilde hij een realitycheck. Die kreeg hij via UNIZO.

Stel je voor: je wandelt samen met je peuter door een winkelstraat met reclameborden. Als jonge mama ben je vooral op zoek naar spullen voor je dochter … maar een ontspannend badje ’s avonds zegt je ook wel wat. Wat zie je op de reclameborden? Een promotie voor kinderschoenen. En een advertentie voor badolie.

Toekomstmuziek? Als het van Nick Koopmans afhangt, is het binnenkort realiteit. Want zijn software herkent gezichten. Gekoppeld aan een camera analyseert die wie er passeert: man of vrouw, jong of oud, ja: zelfs gelukkig of ongelukkig. De mogelijkheden voor de retailsector zijn gemakkelijk in te beelden. Dus voorspelt Nick een mooie toekomst voor zijn bedrijf Pixelvision.

“Sinds onze opstart in 2015 kon ik al vijf mensen in dienst nemen en ging ik in zee met twee extra zaakvoerders: Raf en Brahim. Samen zien we het groot. We hebben nu al klanten in verschillende landen, maar dromen er ook van om de oceaan over te steken.”

“Het is makkelijk om positief te zijn over je eigen bedrijf, om ervan uit te gaan dat je veel gaat verkopen. Ik was bang dat ik mezelf te hoog zou inschatten. Ik voelde dat ik nood had aan een onafhankelijke opinie.”

Die mooie vooruitzichten kwamen er natuurlijk niet zomaar. “We runden Pixelvision eerst met twee, maar in 2016 begon het bij mij te kriebelen: ik wilde echt groeien. Dus kocht ik mijn toenmalige partner uit. Even later zette ik mijn eerste medewerker op de payroll. Maar om groter te worden, heb je natuurlijk geld nodig. Als tew’er heb ik voldoende affiniteit met cijfers, maar toch wilde ik niet te enthousiast zijn. Het is makkelijk om positief te zijn over je eigen bedrijf, om ervan uit te gaan dat je veel gaat verkopen. Ik was bang dat ik mezelf te hoog zou inschatten. Ik voelde dat ik nood had aan een tweede, onafhankelijke opinie. Dus ging ik op zoek naar externe begeleiding.”

Nick komt dankzij zijn betrokkenheid bij Unizo vrij snel uit bij het traject rond Financieel inzicht. “Ik nam al langer deel aan de werkgroepen van UNIZO, omdat ik daar gelijkgestemden vind. Leuk om ideeën uit te wisselen over je bedrijf. Een kennis daar raadde me de begeleiding rond financieel inzicht aan.”

Realistische verwachtingen creëren

Nick startte de begeleiding op met coach Ignace. “Hij hielp me vooral om realistische verwachtingen te creëren. Mijn plan om te groeien bestond erin om eerst en vooral veel kapitaal te gaan ophalen bij investeerders. Hij raadde me dat af – slim, want het is niet zeker dat je snel voldoende investeerders vindt. En bovendien moet je dan een stukje van je bedrijf afgeven. Terwijl het toch belangrijk is om de juiste mensen op de juiste plaats te hebben.”

Nick volgde de raad van Ignace op en evolueerde van een investeringsmodel naar een verkoopmodel. “De belangrijkste vraag: hoe zorgen we ervoor dat er geld binnenkomt zonder eerst massa’s te investeren? Ignace adviseerde ons om onze software stapsgewijs in de markt te zetten. Zo zouden we sneller break-even draaien. En inderdaad: dat sloeg aan. Want ons einddoel was software die mensen herkent, maar intussen hadden we wel al een stukje af dat mensen en objecten telt. En ook daarnaar bleek vraag, voornamelijk in de industriële sector. Met de opbrengst daarvan hadden we budget om de volgende stap te zetten, en zo verder.”

Kredietaanvraag

Toch was een kapitaalinjectie nog nodig. Dus hielp Ignace Nick met zijn kredietaanvraag. “Een haalbaar businessplan is daarbij de eerste vereiste. Anders wijst de bank je aanvraag af en kun je van voren af aan beginnen. Geen prettig scenario als je snel op cashflow rekent. Dankzij Ignace leerde ik ook op dat vlak beter vooruitdenken – de vooropgestelde termijn voor zo’n aanvraag is vier weken, maar in de realiteit durft het weleens langer duren. In dit geval waren we op het nippertje … en dat voel je als bedrijf. Voor de volgende financieringsronde hebben we ons lesje geleerd.”

Kreeg Nick de realitycheck waarop hij hoopte? “Ja, en meer dan dat: ik heb geld opgehaald zonder aandelen te hoeven afgeven. En ik heb nu een veel beter inzicht in hoe de wereld financieel in elkaar zit.”

Wil je net als Nick je financiële voelsprieten versterken? Schrijf je in voor de begeleiding rond financieel inzicht.