Succes van e-commerce zit hem in de juiste aanpak

Het online verkopen zit in de (pijlsnelle) lift. Mensen willen 24/7 kunnen shoppen en liefst zo gemakkelijk en veilig mogelijk. Een webshop is voor veel handelaren, en nu zelfs ook horeca-uitbaters, dus een logische stap. Coach Veerle toont je de valkuilen en zet je op weg met enkele tips.

Wie is coach Veerle?

Veerle is bijna 20 jaar actief als Ondernemersbegeleider bij UNIZO Provincie Antwerpen. Als ondernemersklankbord begeleidt en ondersteunt ze ondernemers bij het actief werken aan hun bedrijf.

Start to e-commerce

 • Een webshop bouwen? Dat is niet veel werk.
 • Het is online, dus duur kan dat niet zijn.
 • De juridische voorwaarden? Euh …
 • Bestelling noteren, in een pakje stoppen en naar de post brengen. Simpel, toch?

Zo, dat zijn meteen een paar clichés in een notendop. Laat je er dus niet meer door vangen. Een webshop runnen, kost nu eenmaal tijd en geld. Maar als je het meteen goed aanpakt, dan pluk je al snel de vruchten van je harde werk. De Gele Flamingo is hier een mooi voorbeeld van: deze onlineshop startte ooit vanuit een garage en ruilde die ondertussen in voor een reuzegroot magazijn.

HOE BEGIN JE ERAAN?

Stap 1 Bekijk hoe je je producten wil verkopen

Je kunt je producten op verschillende manieren aan de online man brengen. Denk goed na welke manier het beste bij jou en je bedrijf past. We zetten de drie belangrijkste op een rij:

 • Webshop: Je winkel is dag en nacht open. Wil je alles vlot laten verlopen? Pas je verkoop- en logistiekproces aan.
 • Instagram of Facebook : Ideaal voor wie wil proeven van e-commerce en voor kleinere zaken. In het up-to-date houden en beantwoorden van berichten kruipt wel veel tijd.
 • Online catalogus: Klanten snuisteren vanuit hun zetel door je collectie. Willen ze iets kopen? Dan moeten ze wel naar je fysieke winkel komen.

Stap 2 Gebruik het juiste programma

Als je kiest voor een webshop, gebruik dan een voor jou geschikt platform. Neem daarvoor een professionele webshopbouwer onder de arm of laat je goed begeleiden.

Stap 3 Pas je verkoopproces aan

Zorg dat je kassasysteem compatibel is met je webshop, zodat elke verkoop in je fysieke winkel wordt gelinkt met je webshop. Neem ook het logistieke gedeelte onder de loep: heb je voldoende opslagruimte? Welke verpakking en pakjesdienst ga je gebruiken? Heb je tijd om pakjes te versturen, neem je iemand extra in dienst of besteed je het uit?

Stap 4 Zorg dat alle voorwaarden in orde zijn

Alle (juridische) voorwaarden moeten op punt staan, zoals het herroepingsrecht of het recht om te retourneren. Niet het spannendste onderdeel van je webshop, maar het bespaart je veel problemen achteraf.

Stap 5 Gebruik de Toolbox - Start to e-commerce als leidraad

Het succes van je webshop zit in de juiste aanpak. En die staat beschreven in de Toolbox - Start to e-commerce. Deze handige gids loodst je doorheen de opstart van je webshop. Van verzekeringen, rechten en plichten, marketing tot online betalen: alle onderwerpen komen aan bod.

Begeleiding Online Verkopen

COVID-19 brengt de digitalisering, en dus ook de onlineverkoop, in een stroomversnelling. Ook heel wat handelaren besluiten dat een webshop dé manier is om te overleven. Daarom biedt UNIZO i.s.m. UNIZO Retail hen de gratis begeleiding Online Verkopen aan met de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Het traject bestaat uit vier stappen:

 1. Je vult de e-scan van VLAIO in en bespreekt de resultaten tijdens het eerste gesprek met je coach.
 2. Waarom wil je, of doe je, aan e-commerce? Tegen welke problemen loop je aan? De coach verwijst je door naar een expert op jouw maat.
 3. De expert geeft gericht advies voor jouw specifieke probleem.
 4. De coach overloopt de stand van zaken en biedt antwoord op eventuele verdere vragen.

Heb je al een webshop en wil je die nog verder optimaliseren?

Of wil je ermee starten, maar zie je door de bomen het bos niet meer?

Neem dan snel contact op en voor je het weet maak ook jij van je zaak een online succesverhaal.

Ik wil mijn webshop optimaliseren

UNIZO Retail

Als winkelhier moet je blijven investeren in de aantrekkingskracht van je zaak, en daar wil UNIZO Retail je bij helpen. UNIZO Retail brengt een aanbod om jou als zelfstandige ondernemer in de retail te helpen om al die uitdagingen om te zetten in opportuniteiten, de omzet van je zaak te verhogen en je te onderscheiden.

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

Meer over: Begeleidingen