Techclass: Leerlingen proeven van technisch beroep op de werkvloer

Een studiekeuze bepaalt grotendeels waar je later als werknemer terecht komt. Vandaag kiezen nog te weinig jongeren bewust voor een technische opleiding. Nochtans bieden technische opleidingen ook enorm veel carrièremogelijkheden. Om jongeren te laten kennismaken met technische opleidingen, organiseert UNIZO de Techclass, de opvolger van de vroegere Onderwijsvakmansroute. Tijdens de Techclass kunnen leerlingen in één van de deelnemende bedrijven de handen uit de mouwen steken en proeven van technische beroepen. Dit jaar nemen zo'n 100 bedrijven deel en ruim 2.300 leerlingen, verspreid over 106 klassen.

Techclass is er voor jongeren uit alle jaren van het secundair onderwijs en de laatste jaren van het basisonderwijs. Elk bedrijfsbezoek duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur. Tijdens de rondleiding krijgen de leerlingen een toelichting over het bedrijf. Ze zien hoe alles in zijn werk gaat en luisteren naar de school- en werkervaringen van de werknemers. Zo ervaren jongeren concreet hoe gevarieerd technische jobs zijn en welke toekomstmogelijkheden ze bieden. Techclass is er door de medewerking van Richting Morgen en STEM.

1 maart vond het nationale persmoment plaats in het bedrijf Eddy Merckx Cycles in aanwezigheid van UNIZO-topman Karel Van Eetvelt en leerlingen van de Sint-Martinusscholen TSO uit Asse. Eddy Merckx richtte het bedrijf 30 jaar geleden op met de bedoeling om de beste racefietsen ter wereld te bouwen. Zijn missie is vandaag nog steeds dezelfde. Eddy’s aanwezigheid blijft bepalend voor het bedrijf en zijn oog voor detail en kwaliteit drijft het bedrijf vooruit. Zijn fietsen worden ondertussen wereldwijd verdeeld. Eddy Merckx Cycles telt zo'n 30 werknemers, verspreid over de wereld.