Tekort euromuntjes: UNIZO en Buurtsuper.be roepen handelaars op spontaan af te ronden en vragen dat regering haast maakt met verplichte afronding tot op 5 eurocent

Nu er opnieuw - of eerder: nog steeds - een tekort blijkt aan muntjes van 1 en 2 eurocent, roepen UNIZO en sectorfederatie Buurtsuper.be de regering andermaal op om haast te maken met de wet die het afronden van eindbedragen op het kassaticket wettelijk verplicht voor cash betalingen. "Alleen op die manier krijgen we het probleem voor eens en voor goed opgelost, zonder blijvende discussies over en weer", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. Tegelijk roepen UNIZO en Buurtsuper.be handelaars op om nu al volop gebruik te maken van de wettelijke mogelijkheid om af te ronden tot op 5 eurocent.

Eerder dan te investeren in een consumentencampagne om eurocentjes massaal binnen te brengen, bepleit UNIZO een campagne om consumenten uit te leggen waarom het afronden van het kassaticket voor iedereen beter is. Zo'n campagne zou handelaars ondersteunen bij het toepassen van de afrondingsregels. "Consumenten moeten die afronding als iets heel normaals leren ervaren, waar ze geen nadeel van ondervinden", aldus nog UNIZO-topman Danny Van Assche.

Al in 2008 lanceerde UNIZO een succesvol proefproject waarbij bedragen op het kassaticket werden afgerond. Sedertdien ijveren UNIZO en Buurtsuper.be voor de afschaffing van - of op zijn minst een uitdoofscenario voor - de kleinste euromuntjes van 1 en 2 cent. Met succes. Zo kwam er in 2014 een wet die afronden van het kassaticket tot op 5 eurocent voor cash betalingen mogelijk maakte. Een jaar later werd ook het afronden bij elektronische betalingen wettelijk geregeld.

Toch blijven heel wat handelaars - groot en klein - aarzelen om de afronding van het kassaticket toe te passen. Winkeliers zijn op zich wel overtuigd, maar durven vaak niet. Ze willen mogelijke discussies daarover met hun klanten vermijden, stellen UNIZO en Buurtsuper.be op het terrein vast. Allleen het zo snel mogelijk doorvoeren van een wettelijke afrondingsplicht bij cash betalingen, zal dat probleem voor goed en voor iedereen oplossen, opperen UNIZO en Buurtsuper.be.

Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be