Telewerken optimaal inzetten op lange termijn

Publireportage

Telewerk heeft velen van ons overvallen, waardoor we in allerijl zijn moeten overschakelen. Maar als we nu even de tijd nemen om de juiste tools te kiezen en de afspraken te optimaliseren, dan zijn we vanaf nu op elke situatie voorbereid. Met de integratie van telewerk is de continuïteit van je bedrijf in alle omstandigheden verzekerd. Bovendien biedt thuiswerken ook in ‘normale’ omstandigheden tal van voordelen.

Voor- en nadelen van telewerken

Telewerk heeft veel voordelen:

 • Meer vrijheid in de dagindeling
 • Betere balans werk/privé
 • Tijdswinst door het uitsparen van de verplaatsing
 • Minder files, en dus ook goed voor het milieu!

Toch is er ook een keerzijde:

 • Mogelijke vereenzaming, een gevoel van te weinig appreciatie en vergader-moeheid
 • Extra veiligheidsrisico omdat je werknemer zich buiten jouw beveiligingsmaatregelen bevindt

Ontdek alle voor- en nadelen van remote werken

 

Veiligheid boven alles, ook bij telewerk!

Op kantoor heb je de controle over de beveiliging van het toestel en het netwerk van je werknemer. Maar bij telewerken moet je vertrouwen op hun eigen voorzorgen. Is hun infrastructuur (laptop, modem, Wi-Fi, …) wel hacker-proof?

En zelfs al heb je het volste vertrouwen in je werknemer, toch kan hij door verstrooidheid, naïviteit of onvoorzichtigheid de data van je bedrijf in gevaar brengt. Als je deze 7 veiligheidsmaatregelen met hen afspreekt, ben je in ieder geval al een pak geruster:

 1. Voer software-updates meteen uit zodra zij beschikbaar zijn, niet alleen aan je apps maar ook aan je besturingssysteem. De update bevat meestal niet alleen nieuwe functies en verbeteringen, maar dicht vaak ook beveiligingslekken.
 2. Pas op voor phishing mails, die afkomstig lijken van je bank of andere betrouwbare instelling. Klik niet op links in deze mails, maar voer zelf het vertrouwde webadres in je browser in.
 3. Werk met veilige, lange wachtwoorden met een combinatie van cijfers, hoofd- en kleine letters en symbolen. Hergebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende sites. Installeer een wachtwoord-manager zodat je slechts één moeilijk wachtwoord onthouden moet.
 4. Maak regelmatig back-ups van je bestanden, en bewaar die back-up op een veilige plaats of in de cloud. Zo verlies je nooit een document, ook niet wanneer je computer gehackt wordt of stuk gaat.
 5. Installeer een extra antivirussoftware. Een Windows 10-computer bevat al wel een gratis virusscanner maar een (betalende) antivirussoftware is beter geschikt om geavanceerde malware te bestrijden.
 6. Activeer je firewall, die een muur opwerpt om malware buiten te houden.
 7. Wees voorzichtig met bijlagen in mails: open geen ZIP-bestanden die je ontvangt van onbekenden en schakel in het Vertrouwenscentrum bij Microsoft Office macro's uit.

Het belang van de juiste tools bij telewerk

Maak de nodige afspraken over hardware en infrastructuur: stel jij een computer ter beschikking of gebruikt hij zijn eigen laptop? Is zijn internetconnectie snel en sterk genoeg?

Voor de digitale tools heb je keuze te over zowel voor het delen van bestanden, online samenwerken, als het organiseren van online meetings.

Tip: Met Microsoft 365 combineer je beiden en als je een abonnement neemt bij Combell, heb je er ook 24/7 gratis ondersteuning door experten bij.