Uitfasering inefficiënte lampen uitgesteld tot 1 september 2018

De EU heeft het voorgenomen verbod op de halogeenlamp uitgesteld tot 2018. Aanvankelijk zou de halogeenlamp per 1 september 2016 verboden worden, maar onder druk van verschillende stakeholders hebben de EU-lidstaten nu besloten het verbod uit te stellen.

Het plan voor de uitfasering van de inefficiënte "D"-klasse halogeenlamp werd vastgesteld in 2009. Nieuwe technologieën zoals LEDs bieden een hoog besparingspotentieel: de consumptie van een halogeenlamp bedraagt vaak meer dan 5x die van een energie-efficiënte LED. De Europese Unie wil dat alle lampen die niet in energielabel A of B vallen van de markt verdwijnen. Halogeenlampen vallen in categorie C en D. Eerder werd om dezelfde reden de verkoop van de gloeilamp al verboden.

Vanaf 1 September 2018 zullen bepaalde non-directionele halogeenlampen (hoofdzakelijk de peervormige) niet langer op de markt gebracht worden.

Deze beslissing heeft geen invloed op:

  • directionele halogeenlampen, zoals spots
  • halogeenlampen vaak gebruikt in bureaulampen en schijnwerpers

De maatregel is niet van toepassing op producten die reeds in de rekken staan in winkels, maar enkel op nieuwe producten die te koop worden aangeboden.