UNIZO: 2,7% meer Vlaamse starters in 2015

Aantal starters in Wallonië en Brussel gaat er wel op achteruit
 
Vorig jaar startten 45.311 mensen in Vlaanderen met een eigen zaak. Dat zijn er 2,3% meer dan het jaar daarvoor. Traditioneel worden die cijfers de komende maanden nog wat bijgesteld. Op basis van ervaringen uit het verleden kunnen we een effectieve stijging van 2,7% verwachten.  "De positieve trend die zich al een tijdje heeft ingezet, blijft duren. Dit is een teken dat de economie zich verder herstelt. Nieuwe ondernemingen pompen zuurstof in de economie en zorgen voor weer extra tewerkstelling", zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. Opvallend is wel dat Brussel en Wallonië minder starters telden in vergelijking met vorig jaar: -1%. Volgens de ondernemersorganisatie is dit een gevolg van het feit dat Vlaanderen een zeer open economie is: gaat het slecht, dan zijn er meteen minder starters. Gaat het goed, dan zijn er meer. In Wallonië en Brussel is die impact veel kleiner. Dit bleek ook tijdens de crisis. Toen was de daling van het aantal starters in Vlaanderen groter in vergelijking met Brussel en Wallonië. Volgens UNIZO moeten we wel blijven werken aan een gunstig ondernemersklimaat. De toegang tot de financiering voor startende ondernemers kan nog altijd beter. Daarnaast moeten alle overheden blijven inzetten op administratieve vereenvoudiging. Het aantal reglementeringen, de vele paperassen en de vergunningsvoorwaarden zijn voor kandidaat-ondernemers een struikelblok.
 
In Wallonië noteren we vandaag een daling van 1,4% in het aantal starters. Ook hier zullen de cijfers nog licht naar boven worden bijgesteld. Op basis van de cijfers uit het verleden ramen we de daling voor Wallonië op 0,9%. Vandaag telt Wallonië 21.566 starters ten opzichte van 21.868 starters vorig jaar. Brussel noteert eveneens een daling met 1,9% en telt 10.989 starters in 2015. Gezien ook voor Brussel de cijfers nog aangevuld zullen worden de komende maanden, ramen we de daling op 1,2%.
 
Stijging het grootst in Antwerpen
In Vlaanderen zet de provincie Antwerpen de sterkste prestatie neer. Het aantal starters stijgt er met 5,2% tot 13.620. Daarna volgt Oost-Vlaanderen met een stijging van 2,1% en Vlaams-Brabant met een stijging van 1%. In West-Vlaanderen stijgt het aantal starters met 0,8%. In Limburg stijgt het aantal starters het minst met 0,5%.
 

Meer over: Starten, Steunmaatregelen starters, Startersformaliteiten