UNIZO: 4 op 10 jongeren denkt aan een eigen zaak

Kwart jongeren gaat liever naar school door een ondernemerschapsproject
Volgens derde van jongeren te weinig respect voor ondernemers

4 op 10 jongeren acht de kans groot dat ze ooit een eigen zaak of onderneming zullen hebben. Dat blijkt uit een rondvraag van UNIZO bij 391 jongeren vanaf 16 jaar. “De goesting om te ondernemen is dus duidelijk aanwezig”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. Tegelijkertijd denkt 60% van de studenten dat het moeilijk zal zijn om een zaak op te starten. 32% vreest zijn of haar geld kwijt te raken bij de opstart van een eigen onderneming.  Opvallend, een kwart van de respondenten zegt liever naar school te komen door aan een ondernemerschapsproject deel te nemen. “Studenten die meer durf tonen en op zoek zijn naar iets anders dan het klassieke lessenpakket, kiezen in de toekomst meer dan anderen voor het ondernemerschap. Maar het zijn net wel deze studenten die vaker hun motivatie verliezen en de school zonder diploma verlaten. Vandaag beëindigt 1 op 7 jongeren vroegtijdig zijn opleiding. Ondernemende projecten kunnen er voor zorgen dat deze ‘ondernemende studenten’ hun motivatie terugvinden en hun schooldiploma halen”, aldus UNIZO.

Een significant aantal jongeren in Vlaanderen staat positief ten opzichte van ondernemen. Meer dan een derde van de jongeren vindt dat ondernemers te weinig respect krijgen. Volgens de jongeren creëren ondernemers jobs en welvaart creëren en denken ze zeker niet alleen aan het maken van winst. Ondernemerschap is net iets populairder bij mannelijke jongeren. Daar ziet de helft zichzelf wel als ondernemer. Bij de vrouwen is dit 35%. Bij jongeren waar een of beide ouders als ondernemer of zelfstandige werken stijgt het percentage tot meer dan de helft (55%).

UNIZO Stichting Onderwijs en Ondernemen
Om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk jongeren later een eigen onderneming starten, is het belangrijk om hun ondernemingszin voldoende te stimuleren tijdens hun opleiding. De stichting Onderwijs & Ondernemen biedt jongeren hiertoe te mogelijkheid. Elk jaar organiseert ze tal van projecten om ondernemersgoesting bij jongeren in het secundair en het hoger onderwijs aan te wakkeren. www.ondernemendeschool.be

Meer over: Opleiding