UNIZO aan Overlegcomité van morgen: "Heropening contactberoepen moet nu bovenaan de agenda staan"

"Als de dalende trend in de coronacijfers sinds maandag zich blijft doorzetten, moet het overlegcomité de heropstart van de contactberoepen bovenaan op de agenda zetten. Zij kregen de belofte dat ze bij de eerstvolgende versoepeling zouden zitten." Dat zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, in de aanloop naar het Overlegcomité van morgen. "Tegelijk moeten de bestaande steunmaatregelen voor wie nog niet op de eerste rij staat maximaal blijven doorlopen."

Als het morgen tot een verbod op toeristische reizen komt, moet daar volgens UNIZO een ambitieus reddingsplan voor de nu al zwaar getroffen reissector tegenover staan. Ook moet er volgens UNIZO morgen komaf worden gemaakt met de ongelijke behandeling van verhuureenheden op campings ten opzichte van ander vakantiewoningen. "Terwijl een appartement aan zee of een huisje in de Ardennen gewoon verhuurd mag worden, is dat verboden voor bungalows en (sta)caravans op campings. Die laatste staan nochtans minstens even ver uit elkaar, in de natuur, en de uitbaters passen strenge protocollen toe. je krijgt die discriminatie dan ook niet meer uitgelegd", vindt Danny Van Assche van UNIZO.  

Het reddingsplan dat UNIZO vraagt voor de reissector blijft ook evenzeer nodig voor sectoren als de horeca, de events... "Al mag zo'n reddingsplan nooit een argument zijn om hun heropstart langer op pauze te zetten dan strikt noodzakelijk volgens de evolutie van de coronacijfers", waarschuwt Danny Van Assche. "De beste steun die je hier als overheid kan bieden is deze bedrijven de kans geven om al werkend uit dit dal te kruipen, van zodra dat verantwoord is. In die zin steunen we ook de vraag van Horeca Vlaanderen om de omstandigheden te creëren waarin café's en restaurants op 1 maart kunnen heropstarten."

Tot slot dringt UNIZO aan op meer juridische duidelijkheid en administratieve eenvoud in de strijd tegen covid. "Uit reacties van onze ondernemers blijkt dat ze steeds minder kunnen volgen wat nu wel en niet mag en hoe ze dat moeten aanpakken", gaat Danny Van Assche verder. "Nieuwe regels dreigen het allemaal nog moeilijker te maken, als ze niet van bij aanvang glashelder en ondubbelzinnig worden geformuleerd. We moeten vooral vermijden dat nieuwe maatregelen te snel en te ondoordacht worden gelanceerd, waarna ze al na enkele dagen weer moeten worden bijgestuurd. Want zo raken onze ondernemers het noorden kwijt."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona