UNIZO begrijpt quarantaineverplichting maar maakt bedenkingen: “Paniekvoetbal moest vermeden worden en ondernemingen mogen niet de dupe zijn!"

Zonet besliste de regering dat met ingang van 31 december 2020 iemand die minstens 48 uren in een rode zone heeft verbleven verplicht in quarantaine moet. Op dag zeven kan dit dan beëindigd worden door een negatieve PCR-test. De regering wil zo strenger optreden tegen het COVID-19 virus en zijn mutaties. Ondernemersorganisatie UNIZO begrijpt de verstrenging, maar hekelt de last-minute beslissing: “Onze regering had hier enkele weken geleden ook al op kunnen anticiperen waardoor dit paniekvoetbal net voor de jaarovergang vermeden kon worden.”

Er wordt een uitzondering voorzien voor drie specifieke doelgroepen: studenten die een examen moeten afleggen, mensen in kritische functies van essentiële sectoren en tot 4 januari kunnen Belgen voor professionele redenen een attest van hun werkgever krijgen als uitzondering op de verplichte quarantaine. Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO: “We zijn tevreden met deze uitzonderingen zodat bedrijven in essentiële sectoren kunnen blijven draaien. Dit is vooral belangrijk voor sectoren die afhankelijk zijn van buitenlandse werknemers zoals bijvoorbeeld de bouw, voedingsindustrie en landbouw.”

Volgens de ondernemersorganisatie mogen ondernemers de dupe niet zijn van de maatregel. “Als werknemers in quarantaine moeten, zullen bedrijven hun planning last-minute moeten herorganiseren. Daarom hameren we erop dat ondernemers zo al genoeg benadeeld worden. Daarbovenop mogen de loonkosten ervan dus geenszins voor de ondernemers zijn”, besluit Danny Van Assche.

Meer weten? Contacteer Chiel Sterckx, woordvoerder a.i. UNIZO
M 0472/41 45 67 – E chiel.sterckx@unizo.be