UNIZO blijft voorstander van een slimme kilometerheffing, "maar dan wél voor iedereen!"

"UNIZO is en blijft voorstander van een slimme kilometerheffing als één van de maatregelen om de mobiliteitsstromen beter te sturen." Dat herhaalt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, nu CD&V zo'n heffing opnieuw op de tafel legt bij de onderhandelingen voor een Vlaams regeerakkoord en nu de KULeuven uitpakt met een voorstel van 'superslimme' kilometerheffing. "Maar die kilometerheffing moet dan wel consequent voor iedereen met een gemotoriseerd voertuig gelden. Of wel geldt ze voor iedereen ofwel voor niemand."

UNIZO is alvast tegen het voorstel om enkel kleine vracht- en bestelwagens aan zo'n heffing te onderwerpen, naast de bestaande heffing voor zwaar vrachtvervoer. "Want dan tref je vooral de zelfstandige ondernemers, zoals loodgieters, hersteldiensten, schilders... die voor hun opdrachten overal moeten komen, tot aan de deur van hun klanten, ongeacht waar die wonen", legt Danny Van Assche van UNIZO uit. "Net zij hebben zelf het minste impact op hun verplaatsingsgedrag, dat vooral bepaald wordt door hun klanten."

"Een slimme kilometerheffing moet sturend werken, onder meer op het vlak van de tijdstippen waarop iemand zich op de weg begeeft, maar mag de noodzakelijke bewegingsvrijheid van onze KMO's niet extra belasten", besluit Danny Van Assche. UNIZO benadrukt dat de invoering van een kilometerheffing budgetneutraal moet zijn en dus moet gecompenseerd worden door de afschaffing de BIV en verkeersbelasting.

Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be