UNIZO bouwt mee aan een nieuw systeem van duaal leren

KMO-bielGeen betere leerschool dan de werkvloer. Dat zeggen we bij UNIZO al jaren. We reageren dan ook positief op de plannen van de Vlaamse regering om het onderwijsdecreet inzake Leren en Werken grondig te vormen. De huidige, naast elkaar bestaande systemen van leren en werken (de leertijd, het Deeltijds Secundair Onderwijs en het industrieel leerwezen) zullen worden geïntegreerd tot een volwaardige gekwalificeerde leerweg. Naast Syntra (ondernemersvorming) en het departement Onderwijs, werken ook andere stakeholders, waaronder UNIZO, actief mee aan de uitbouw van een nieuw systeem voor duaal leren. Bij UNIZO lanceerden we hiervoor het pilootproject 'KMO-biel', met de steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF).

In het woord 'KMO-biel' zit 'MObiel', en dat mag u letterlijk nemen. In tegenstelling tot de klassieke trajecten voor leren op de werkvloer zullen hier telkens drie leerlingen 'roterend' opgeleid worden in drie bedrijven. De leerlingen eindigen hun leertraject in het bedrijf waar zij begonnen zijn. Zo kunnen ze binnen éénzelfde sector een veel ruimere praktijkervaring opdoen, in uiteenlopende specialisaties. Als ondernemers/mentor kan u het rotatiesysteem evalueren. U kan immers vaststellen of en in welke mate de leerling doorheen het stagetraject is gegroeid.

Het uitgangspunt van het KMO-biel-project zijn uw behoeften als KMO-werkgever. We willen samen met u exploreren hoe duaal leren optimaal kan werken in uw bedrijf, wat daarbij de eventuele drempels en succesfactoren zijn, welke tools kunnen worden ontwikkeld om de opvolging van het duaal leren zo vlot mogelijk te laten verlopen... We zijn er in elk geval van overtuigd dat een goed systeem van duaal leren vertrekt van (minstens) 60 % leerervaring op de werkplek.

OPROEP: Interesse in dit project? Klik hier voor meer info.
Zin om in te stappen? Neem dan contact op met KMO-biel-verantwoordelijke Ellen Reyniers,
e-mail: ellen.reyniers@unizo.be, gsm: 0496/03 95 17
.
Deelnemen is gratis, en in ruil voor uw opleidingsinspanningen krijgt u er extra helpende handen bij. U bouwt bovendien actief mee aan de formule van de toekomst voor duaal leren.
Logo ESF Logo Europa Logo Vlaanderen

 

Thema: Personeel