UNIZO, de Belgische Keurslagers en Bakkers Vlaanderen weerleggen aantijgingen over "te weinig inspanningen in de strijd tegen plastiek verpakkingen"

"Ik wil gerust de uitdaging met de grote supermarkten aangaan om exact dezelfde hoeveelheid vlees en charcuterie te verpakken, zoals wij die met onze klanten meegeven. Wedden dat ik veel minder verpakkingsmateriaal zal gebruiken dan die supermarkten?" Dat zegt Marc Van Tilborgh, voorzitter van de bij UNIZO aangesloten beroepsvereniging van Belgische Keurslagers. Hij reageert daarmee op een artikel, vandaag in Het Laatste Nieuws, waarin handelsfederatie Comeos vertelt hoe de supermarkten het afgelopen jaar hun plastiek afvalberg aanzienlijk wisten terug te dringen. "Uiteraard een goede zaak", aldus nog Marc Van Tilborgh, "Maar de insinuatie van Comeos dat wij veel minder inspanningen zouden doen, is volstrekt unfair." Ook Bruno Kuylen van de bij UNIZO aangesloten beroepsverenging Bakkers Vlaanderen, neemt de aantijging van Comeos niet. "Wij doen wel degelijk inspanningen. Het in de supermarkt afgebakken brood wordt trouwens in gelijkaardige papieren zakken verkocht als bij ons. En in tegenstelling tot die supermarkten verkopen wij geen industrieel brood of broodjes om thuis af te bakken in plastiek verpakking. Wil Comeos zich echt aan een objectieve vergelijking wagen? "Bij UNIZO adviseren en ondersteunen we de bij ons aangesloten sectoren volop bij hun transitie naar meer ecologische verpakkingen, en met succes", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Met Bakkers Vlaanderen, met de Belgische Keurslagers, maar bijvoorbeeld ook met de bij ons aangesloten sectorfederatie voor de zelfstandige supermarkten, Buurtsuper.be. Pragmatisch en constructief oplossingsgericht, ver weg van alle contraproductieve polemiek." UNIZO verwijst ook naar de ruime verspeiding van herbruikbare tassen in het kader van haar Winkelhier-campagne.

"Wij bij de Belgische Keurslagers moedigen onze klanten al geruime tijd volop aan om zelf een eigen draagtas mee te brengen", aldus nog Marc van Tilborgh van de Belgische Keurslagers. "En zijn ze die toch vergeten, dan krijgen ze bij ons een biologisch afbreekbare draagtas mee. Met het meegeven van bedrukte draagtassen zijn we overigens al even gestopt. Ons vlees en onze charcuterie verpakken we in afbreekbaar papier, met daarin een flinterdun laagje plastiek folie, dat er uit gescheurd kan worden. Bij ons geen bakjes in piepschuim dus, met daarover een laag plastiek. En we verpakken enkel datgene wat we verkopen. Bij ons dus geen verpakte producten die ongebruikt worden weggegooid na de vervaldatum. Bij de Belgische Keurslagers staan we op zich open voor een systeem waarbij de klant zelf zijn plastiek potjes meebrengt. Grote drempel daarbij is echter dat we daarbij niet meer garant kunnen staan voor de hygiëne, waarop we door het Voedselagentschap streng worden gecontroleerd."

Een gelijkaardig geluid bij Bruno Kuylen van Bakkers Vlaanderen: "Het gratis meegeven van plastiek draagtasjes, ook uit eventueel nog bestaande voorraden, is vanaf 17 december sowieso wettelijk verboden. Onze overige verpakkingen bestaan quasi enkel uit papier en karton, dat volop recycleerbaar is. En nu we het toch over duurzaamheid en ecologie hebben: Het brood en de patisserie die wij verkopen, is de nacht voordien in onze eigen bakkerij, pal naast de winkel geproduceerd. Geen kilometerslange vrachtwagenritten dus, maar de kortst mogelijke keten. Je vindt in onze winkels ook geen voedingswaren die per vliegtuig vanuit Afrika werden ingevoerd."

Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be