UNIZO in De Tijd: Eén Vlaamse KMO op zeven vreest brexitschade

Eén kmo op de zeven in Vlaanderen vreest schade te ondervinden van de brexit. Dat leert een enquête die de ondernemersorganisatie Unizo liet uitvoeren, een jaar voor de eerste fase van de brexit ingaat.

Van de bedrijven die met het Verenigd Koninkrijk zaken doen, voelt 13 procent nu al de impact. Van die groep zegt de helft voorbereidingen te hebben getroffen voor de schok die komt. De andere helft is niet voorbereid.

De grootste brexitvrees bij Vlaamse ondernemers gaat over invoerrechten. Op twee staat de onzekerheid door een nerveuzere wisselkoers van het Britse pond. Op drie staan wachttijden bij de douane die de handel met het VK zullen bemoeilijken. KMO’s in Antwerpen en West-Vlaanderen tonen zich bezorgder over het vertrek van het VK uit de EU dan ondernemers in andere provincies.

UNIZO vindt het goed dat de EU en het VK al een akkoord sloten over een overgangsperiode na maart 2019, zegt topman Danny Van Assche. ‘Maar ook het einde van die periode (in januari 2021, red.) ligt niet ver van ons. Het is bijzonder onwaarschijnlijk, om niet van fictie te spreken, dat Europa en het VK in die korte tijd tot een compleet uitgewerkt nieuw handelsakkoord kunnen komen.’ Volgens Van Assche maakt de federale regering in België bovendien te weinig vaart met het aanwerven van extra douaniers.

Bron: De Tijd