UNIZO, DHL Express en partners reiken eerste Belgian Maker Awards uit aan Van Hoecke (Best Belgian Maker) en SwitchGear Company (Most Promising)

Tijdens haar  Maker Conference, op 23 juni in de Gentse Handelsbeurs, reikten UNIZO en DHL Express voor de eerste keer de Belgian Maker Awards uit aan Belgische maakbedrijven die uitblinken op vlak van toekomstgerichte en duurzame lokale productie. Familiebedrijf Van Hoecke, gespecialiseerd in o.m. houten lades en kwalitatief meubelbeslag, sleepte de titel 'Best Belgian Maker' in de wacht. In de categorie 'Most Promising Maker' ging de bekroning naar SwitchGear Company, toekomstgericht en innovatief producent van middenspanning schakelmateriaal. Beide bedrijven haalden het uiteindelijk van telkens twee andere straffe genomineerden uit hun categorie: FAG Creative Foods en Medec (Best Belgian Maker) en Quincalux en Stubbe Metaalbewerking (Most Promising Maker). De genomineerden werden op hun beurt geselecteerd op een veel ruimere pool aan maakbedrijven.

Daarbij gaven drie selectiecriteria de doorslag:
Circulaire economie: Is het bedrijf duurzaam bezig op vlak van grondstoffengebruik, productontwerp, productie, verkoop, gebruik of einde leven?
Concurrentie op wereldschaal: Kan dit bedrijf concurreren met multinationals door een uitmuntend product of productieproces en slaagt het er in zijn producten te exporteren naar andere markten?
Technologische innovatie: Innoveert dit bedrijf via nieuwe technologieën en is het mee met de geest van de nieuwe industriële revolutie of het Internt of Things?

Met de Belgian Maker Awards wil UNIZO-werking 'De Makers' de maakindustrie in België een attractief forum bieden en het belang van duurzame en innoverende maakbedrijven voor onze economie onderstrepen. "Dankzij deze maakbedrijven kan onze economie groeien en wordt er lokale welvaart gecreëerd", zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. "Daarom moeten we niet alleen onze bestaande maakbedrijven koesteren, we moeten ook volop ondersteuning bieden aan nieuwe start ups in de maaksectoren. UNIZO wil zich daartoe alvast engageren. Via onze werking 'De Makers' voor maakbedrijven en 'Handmade In Belgium (HIB)' voor ambachtelijke ondernemers, helpen we de betrokken bedrijven op diverse terreinen. Maar ook de overheid zal een beleid moeten voeren dat onze maakbedrijven beter ondersteunt dan vandaag: voldoende ruimte om te ondernemen, vlotte procedures voor tegemoetkomingen bij investeringen in duurzame productietechnieken, een veel flexibelere arbeidswetgeving op maat van de 21ste eeuw en het verder wegwerken van de loonkostenhandicap die de arbeidsintensieve maakbedrijven extra parten speelt."

Over de Maker Award Winnaars
'Best Belgian Maker' Van Hoecke is als verdeler van lades en scharnieren van het Oostenrijkse Blum en als producent van houten lades geen nieuweling in de sector. Al sinds 1967 timmert het bedrijf met oorsprong in België aan de weg als marktleider in keukenbeslag. Om mee te gaan met de tijd en zijn vooraanstaande positie in de branche te behouden, voerde Van Hoecke de afgelopen jaren heel wat innovaties door. Inspanningen die ook in het buitenland erg worden gesmaakt. Want de export van het bedrijf, nu al goed voor 35 % van de omzet, gaat in stijgende lijn. De exportstrategie van het bedrijf?  De lades worden online geconfigureerd en zonder tussenkomst van een handelspartner rechtstreeks tot bij de klant geleverd. Per partner wordt een gepersonaliseerde configurator aangeleverd. De standaard levertermijn na geplaatste bestellingen bedraagt slechts 72 uur.
www.vanhoecke.be

'Most Promising Maker' SwitchGear Company (SGC) is gespecialiseerd in de productie van middenspanning schakelmateriaal van 1kV tot 36kV, dit voor zowel binnen- als buitenopstellingen. In de volksmond beter gekend als hoogspanningscabines. SGC is een snelgroeiend Belgisch bedrijf dat veel tijd steekt in Onderzoek & Ontwikkeling om de klanten nog beter te dienen. Het bedrijf exporteert wereldwijd naar klanten in Europa, Afrika, Oceanië en Amerika. Daarbij werken ze met een virtuele showroom om hun product toe te lichten. Momenteel is het bedrijf bijzonder actief in Zuid-Amerika, Australië, Rusland en Tsjaad. Gezien de producten van SGC internationaal zijn goedgekeurd volgens de IEC-normen, ligt de wereld voor dit maakbedrijf open.
www.switchgearcompany.eu

Bekijk hier het overzicht met alle genomineerden per categorie.

Het fotoverslag van deze meer dan geslaagde avond vindt u hier.

De Belgian Maker Awards zijn een initiatief van UNIZO en DHL Express, met de steun van ENGIE Electrabel en van Gansewinkel.

UNIZODHL Express