UNIZO, diamantsector en horeca tevreden over goedkeuring wet inzake basisbankendienst, die recht op een bankrekening moet verzekeren

UNIZO en de bij haar aangesloten federaties voor de diamantsector (Antwerp World Diamond Centre, kortweg AWDC) en de horeca (Horeca Vlaanderen)  zijn opgetogen over de goedkeuring van een wet, die een basisbankdienst moet garanderen. Daardoor zullen bedrijven die al drie keer werden geweigerd bij een Belgische bank alsnog een bankrekening kunnen openen. Een basisbankendienst-kamer wijst in dat geval een Belgische kredietinstelling aan die toelaat om elementaire bancaire verrichtingen, zoals overschrijvingen en betalingen, uit te voeren. De nieuwe wet, ingediend door Leen Dierick (CD&V) en Michael Freilich (N-VA) moet voorkomen dat ondernemingen geen zaken meer kunnen doen, doordat ze geen bankrekening krijgen.

De afgelopen jaren zien UNIZO, de diamantsector en de horeca steeds vaker hoe financiële instellingen bankrekeningen systematisch aan ondernemers uit bepaalde branches weigeren. Ook bestaande rekeningen worden meer dan eens van de ene dag op de andere, zonder direct aanleiding, afgesloten.  Zelfs ook particuliere rekeningen. Naast diamant- en horecabedrijven kunnen ook sommige krantenhandelaars er van meespreken, tot en met ondernemingen en organisaties uit de voetbalwereld... Wat het voor die ondernemers onmogelijk maakt om nog actief te blijven. Het hebben van een bankrekening is immers een noodzakelijke voorwaarde en zelfs een juridische verplichting om te kunnen ondernemen in ons land.

"Het argument van fraudebestrijding waar de banken zich voor hun weigering op beroepen, hebben we nooit helemaal begrepen", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Bankrekeningen maken financiële transacties net tastbaar en traceerbaar waardoor ze een krachtig hulpmiddel zijn bij het opsporen van mogelijke witwaspraktijken of andere vormen van criminaliteit. Dat banken klanten weigeren bij ernstige vermoedens van malafide praktijken, daar discussiëren we niet over. Maar dat iemand louter op basis van diens sector of activiteit als 'verdacht' wordt aangestipt en daardoor wordt geweigerd, dat krijg je aan ons niet uitgelegd. We zijn dan ook tevreden dat hier nu een wettelijke oplossing voor is."

"Nu ondernemers al de handen vol hebben met de strijd om de coronacrisis door te komen, zou het bekomen en behouden van een bankrekening geen gevecht mogen zijn", besluiten UNIZO en sectorfederaties AWDC en Horeca Vlaanderen. "De nieuwe wet is alvast een belangrijke stap naar een zorg minder voor de betrokken ondernemers, die momenteel alle steun verdienen."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22 37 51 – E filip.horemans@unizo.be