UNIZO en beroepsfederatie Ani-Zoo luiden alarmbel: "Aangepaste erkenningswet professionele huisdierkwekers maakt sector kapot!"

UNIZO en de bij haar aangesloten sectorfederatie Ani-Zoo zijn niet te spreken over de zopas door minister Ben Weyts aangepaste erkenningsregels voor kennels (wet van 2007). "Deze nieuwe regels maken het kweken van honden en katten in Vlaanderen onmogelijk", zegt Paul De Cooman voorzitter van Ani-Zoo. Het zit UNIZO en Ani-Zoo in de eerste plaats dwars dat de minister geen oren had naar de aanbevelingen van de sector en zelf regels toevoegde waarvoor zelfs de Raad voor Dierenwelzijn geen vragende partij was. "Zo ga je als minister niet om met zelfstandige ondernemers en hun medewerkers in een economische sector die het nu al niet makkelijk heeft", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Het luisteren naar ondernemers over een wetgeving die hen specifiek aangaat is een elementaire vorm van respect."

Volgens de nieuwe regels, die nu als voldongen feiten op de sector dreigen af te komen, mogen professionele kwekers nog hooguit zeven rassen kweken. "Economisch onleefbaar", reageert Ani-Zoo-voorzitter Paul De Cooman. "Het aantal professionele kwekers zal sterk afnemen, en daarmee ook het aanbod, waardoor de prijs van de aangeboden pups zal stijgen. Enkel mensen met geld zullen zich nog een hond of een kat kunnen aanschaffen." Een verplichte opleiding voor wie als nieuwe professionele kweker wil starten, zoals initieel op tafel lag, kan voor Ani-Zoo. Maar dat zo'n opleiding nu ook wordt opgelegd aan bestaande kwekers, zélfs met een jarenlange ervaring en bewezen staat van dienst, is voor Ani-Zoo een brug te ver. Ook in de aangepaste regels op vlak van verplichte garantie, waarbij alle kosten en verantwoordelijkheden voor rekening van de kwekers komen, zijn volgens Ani-Zoo de redelijkheid en het evenwicht zoek.

UNIZO en Ani-Zoo roepen minister Weyts op om alsnog het overleg met de professionele dierenkwekers aan te gaan, om samen tot een realistische en economisch leefbare regelgeving te komen, uiteraard met respect voor het dierenwelzijn dat ook de Ani-Zoo-leden hoog in het vaandel dragen. "Want het kan toch niet de bedoeling zijn om de professionele kwekers uit de markt te duwen ten gunste van het niet erkende, 'zwarte', circuit."

Meer weten:

Contacteer Ani-Zoo-voorzitter Paul De Cooman
M 0475/36 40 00 - E paul.decooman@ani-zoo.be
of UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be