UNIZO en Horeca Vlaanderen: Gemiddeld een derde omzetverlies door terreuraanslagen

7 op 10 bedrijven leed schade
1 op 10 verwacht personeel te moeten ontslaan
4 op 10 verwacht ook de komende maanden omzetverlies
 
AanslagKleine ondernemers, vooral handelaars en horeca-uitbaters leden op de dag van de terreuraanslagen in Brussel gemiddeld 35% omzetverlies. Ook de dagen erop bleef het verlies oplopen tot een derde van de normale omzet. 4 op 10 ondernemers verwacht ook nog de komende maanden omzetverlies te lijden of boekingen of aankopen te mislopen. Dat blijkt uit een rondvraag van Horeca Vlaanderen en UNIZO bij 705 ondernemers, voornamelijk horeca en retail, in alle Vlaamse provincies en Brussel. “Dat Brusselse ondernemers gevolgen ondervinden, is evident. Zij hebben het sowieso al moeilijk sinds de lockdown in november. Maar de gevolgen deinen verder uit dan onze hoofdstad. Ondernemers van de Kust tot in Maaseik voelen de impact. En dat in verschillende sectoren en over een lange periode”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. Het hardst getroffen zijn de kunststeden die een groot deel van hun toeristische inkomsten halen uit buitenlandse toeristen. Maar ook ondernemers in de Kempen, het Meetjesland of de Westhoek melden dat ze een grote impact ondervinden. Kijken we naar de sectoren onderling, dan blijkt de impact op de horeca iets groter. Zo geeft 7 op 10 horeca-uitbaters aan economische schade te hebben geleden, terwijl dat in andere sectoren 60 procent is. Het omzetverlies is dan weer lager dan in de retail. Bijna de helft van de horeca-uitbaters verwacht ook de komende maanden verliezen, terwijl dat algemeen 4 op 10 is.  “Horecazaken voelen de impact ook op langere termijn. Langs de ene kant zijn er de annuleringen, maar ook de boekingen blijven uit”, zegt Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen.  Om de schade enigszins te beperken, probeert 1 op 5 via commerciële kortingen klanten alsnog over de streep te trekken, “maar het blijft een verlieslatende operatie”. UNIZO en Horeca Vlaanderen – net zoals ruim de helft van de ondernemers – dringen aan op een grootschalige campagne om het imago van heel België op te krikken. “Toeristen garanderen dat het hier 100% veilig is, kan niet en dat kan nergens ter wereld. Maar we kunnen ze wel tonen dat het in Brussel en de rest van België nog steeds aangenaam is om te winkelen, logeren, eten en drinken en culturele activiteiten te doen”, zeggen beide organisaties. Horeca Vlaanderen en UNIZO roepen de overheid, maar ook de toeristische instanties en grootsteden op om middelen vrij te maken voor dergelijke imagocampagne. Beide organisatie willen hier ook constructief aan meewerken. Daarnaast vragen de organisaties om de luchthaven van Zaventem zo snel mogelijk weer op volle kracht te doen draaien. “Als buitenlandse toeristen naar België willen komen, dan moeten ze dat ook kunnen. Zolang de luchthaven niet op volle toeren draait, loopt ons land gegarandeerd klanten mis”.
 
1 op 6 ondernemers met personeel maakt gebruik van de maatregel om tijdelijke werkloosheid in te roepen. Een zelfde aantal ondernemers twijfelt nog. 1 op 10 zegt personeel te moeten ontslaan als gevolg van het omzetverlies. Vooral de horeca verwacht ontslagen (15% van de respondenten). Maar liefst een kwart kijkt nog even de kat uit de boom, maar sluit ontslagen niet uit. Ruim de helft van de ondernemers wil dat de overheid investeert in een grootschalige imagocampagne om ons land weer in een positief daglicht te stellen. Bijna 1 op 10 vindt uitstel van betaling van btw en rsz een prioritaire overheidsmaatregel. Iets meer dan 1 op 10 denkt aan een uitbreiding van de tijdelijke werkloosheid.  
 
Impact West-Vlaanderen opvallend groot
Uiteraard is de impact voor Brusselse ondernemers groot. Dat blijkt ook uit verschillende diepte-interviews die UNIZO en Horeca Vlaanderen met hun leden hadden. De organisaties wijzen erop dat de impact al voelbaar is sinds de lockdown. Opvallend uit de enquête is echter dat ook andere provincies gevolgen ondervinden. Zo zegt een derde van de West-Vlaamse ondernemers schade te hebben geleden op 22 maart zelf. In Antwerpen gaat dat over een vijfde van de ondernemers. In Limburg was de impact het kleinst (1 op 10 ondernemers). In West-Vlaanderen dreigen ook de meeste ontslagen te vallen als gevolg van de terreuraanslagen. Maar liefst de helft van de West-Vlaamse respondenten verwacht personeel te moeten ontslaan.