UNIZO en Philippe Muyters lanceren samen actieplan om voor meer KMO's gedegen overnemers te vinden

UNIZO-topman Karel Van Eetvelt en Vlaams minister  van Werk, Economie, Innovatie en Sport, Philippe Muyters, slaan de handen in elkaar om er samen voor te zorgen dat we goeie en solide overnemers vinden voor de vele KMO’s die vandaag en morgen te koop komen te staan. "Het voortbestaan van deze KMO’s is van levensbelang voor onze economie én voor het behoud van de tewerkstelling die ze genereren", zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. "Zowel de Vlaamse overheid als UNIZO hebben de afgelopen jaren al sterk ingezet op het ondersteunen en bevorderen van dat overnameproces. Maar nu de uitdagingen op dat vlak alleen maar toenemen, moeten we een tandje bijsteken", benadrukt minister Philippe Muyters.

Harde feiten en cijfers
44.553 KMO's in Vlaanderen hebben een zaakvoerder die ouder is dan 55 jaar (Onderzoek Antwerp Management School). Daarvan hebben er 13.434 zelfs een zaakvoerder ouder dan 65 jaar! Wat betekent dat er de komende jaren enorm veel KMO-bedrijfsleiders naar een overnemer zullen zoeken, bovenop de nu al over te nemen bedrijven. Een gigantische uitdaging, die echter niet mag mislukken, gelet op het enorme economische en maatschappelijke belang van deze ondernemingen. Zo staan de 44.553 KMO's waarvan hier sprake voor maar liefst 297.903 arbeidsplaatsen. Niet moeilijk te begrijpen dus wat alleen al op vlak van tewerkstelling de impact zou zijn, mochten deze KMO's geen overnemer vinden.

Verontrustend daarbij is dat 30 % van de 55-plussers met een bedrijf nog niet bezig is met de aanloop naar de overdracht. Terwijl het hier toch om een complex proces gaat, dat heel veel voorbereiding vergt. Van de ondernemers die er al wél over nadenken, rekent 53 % op familiale opvolging, 39 % gaat uit van externe verkoop en 8 % van stopzetting. 71 % van de bedrijven die een externe verkoop overwegen, vinden moeilijk een geschikte overnemer.

Hoog tijd voor - extra - actie!
Hoewel er de afgelopen jaren al heel wat initiatieven werden genomen om KMO's te ondersteunen bij hun overnameproces, beseffen zowel UNIZO als minister Philippe Muyters dat er een versnelling hoger moet worden geschakeld om een krachtig antwoord te bieden op de golf van KMO's die de komende jaren in de etalage zullen komen te staan.
Daartoe stellen ze een gezamenlijk plan voor, met 5 krachtige actiepunten:

  1. De complete vernieuwing van het online UNIZO-platform Overnamemarkt.be, waarvan de Vlaamse overheid structurele partner is via de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en medefinancier via het Vlaams Agentschap Innovatie en Ondernemen (VLAIO)
  2. De verruiming van de - internationale - slagkracht van online overnameplatformen door allianties in binnen- en buitenland, Daarbij is het samenwerkingsovereenkomst met het Waalse Sowaccess een eerste stap. Volgende stap is een alliantie op Europees niveau: Transeo Marketplace.
  3. De lancering van een krachtige online waarderingstool - www.unizo.be/waarderingstool - voor over te nemen KMO's, met de expertise van de Antwerp Management School (AMS) en in samenwerking met o.m. het Vlaams Agentschap Innovatie en Ondernemen (VLAIO).
  4. Zowel gezamenlijke als eigen sensibiliserings- en informatiecampagnes. Zoals de driedelige informatiereeks "Denk vroeger aan later" op 16 plaatsen in Vlaanderen, de "Week van de Bedrijfsoverdracht", de opleidingen van de Ondernemersacademie, diverse inspiratiesessies en webinars.
  5. Individueel advies op maat.Zo begeleiden we o.m. ondernemers via het traject Road to Growth i.s.m. VLAIO. Via Expert@Board kunnen KMO-zaakvoerders aan een betaalbaar tarief experts inhuren om hen te adviseren en te begeleiden bij o.m. hun overnameproces.

"Het is vijf voor twaalf", beseft UNIZO-topman Karel Van Eetvelt: "Wij, samen met de Vlaamse overheid, moeten nu alle registers opentrekken om veel méér KMO's aan een geschikte overnemer te helpen en hun voortbestaan, inclusief de tewerkstelling en welvaart die ze genereren veilig te stellen voor de volgende generatie."

"Maar ook de ondernemers zélf kunnen een tandje bijsteken", haakt minister Philippe Muyters hier op in. "Vroeger starten met de voorbereiding van hun opvolging is echt noodzakelijk. Daarom gaan we extra sensibiliseren en hen de tools uit ons actieplan aanreiken. Ook roep ik kandidaat-starters op om ook eens na te denken aan een start als overnemer van een bestaande zaak. Het kan een vliegende start betekenen, met betere slaagkansen dan wanneer je van nul moet beginnen. En je verzekert de continuïteit van ons bestaande KMO-weefsel."


Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
T 02/212.25.77 - M 0478/22.37.51 - E-mail: filip.horemans@unizo.be