UNIZO en sectorfederaties bepleiten dringend toelating voor Safe Shopping op afspraak: "Veilig en levensnoodzakelijk!"

De lockdown wordt compleet onhoudbaar voor veel handelszaken uit diverse sectoren die al sinds 2 november verplicht gesloten zijn: kledingwinkels, meubelzaken, badkamer- en keukenwinkels, autotoonzalen, elektrowinkels... Meer dan dat de regering de sluitingsmaatregelen op 1 december gaat evalueren, weten ze niet. "Die onzekerheid, terwijl net hun beste verkoopsperiode er zit aan te komen, maakt veel handelaars wanhopig", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. Samen met onder meer de aangesloten beroepsfederaties Mode Unie, Navem (meubel- en woonwinkels), Nelectra (elektrosector), Traxio (auto, fiets, mobiliteit), BTV (tuincentra), Ars Nobilis (juwelen) en Bouwunie (bouwsector, ook toonzalen) bepleit UNIZO daarom het zo snel mogelijk toelaten van - volstrekt veilig - winkelen op afspraak. "Dat kan op een perfect gecontroleerde manier, waarbij enkel klanten uit één en dezelfde bubbel gelijktijdig in de winkel mogen zijn." Om hun pleidooi kracht bij te zetten, lanceren UNIZO en de sectorfederaties een campagne op sociale media, met visuals die verschillende productcategorieën illustreren.
 

Safe Shopping Auto Safe Shopping Mode Safe Shopping Meubelen Safe Shopping Elektro

"Begrijp ons en onze handelaars niet verkeerd: er is wel degelijk veel begrip voor strenge maatregelen om het coronavirus onder controle te houden", gaat Danny Van Assche van UNIZO verder. "De gezondheid van ons personeel en onze klanten primeert. We vragen dan ook niet dat de winkels vandaag of morgen al onmiddellijk weer volledig open zouden mogen, ook al hebben onze handelaars volop geïnvesteerd in maatregelen om shoppen veilig te laten verlopen. Wat we wél vragen, is dat handelszaken, liefst zo snel mogelijk en uiterlijk vanaf 1 december, op afspraak klanten zouden mogen ontvangen. Via werken op afspraak wordt een volkstoeloop vermeden, terwijl de handelszaken toch al heel wat extra omzet kunnen genereren. Het kan ook een aanloop zijn naar een volledige heropening van de winkels na 13 december."

Momenteel kunnen verplicht gesloten handelszaken weliswaar online producten aanbieden en verkopen. "Maar dat werkt niet of onvoldoende voor bepaalde productcategorieën", weet Danny Van Assche. "Een nieuwe wagen, een eetkamer of bankstel, een juweel... Dat willen de meeste klanten toch nog vooraf met hun eigen ogen kunnen bekijken en kiezen, terwijl een verkoper er de nodige uitleg bij geeft."

UNIZO voegt er wel onmiddellijk aan toe dat handelszaken de steunmaatregelen waar ze momenteel beroep op doen moeten kunnen blijven behouden, wanneer ze op afspraak werken. "Op afspraak gaan ze immers nog altijd ver onder hun normale omzetniveau blijven", aldus nog Danny Van Assche, die hierover eerstdaags het overleg aangaat met de bevoegde ministers.

Info: Voor meer details over de Safe Shopping-actie van UNIZO en de aangesloten sectorfederaties, kijk op www.unizo.be/unizo-vraagt-zo-snel-mogelijk-toelating-voor-veilig-winkele...

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22 37 51 – E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona