UNIZO en transportfederatie TLV bepleiten snelle oplossing voor in het VK gestrande chauffeurs

UNIZO en de bij haar aangesloten sectorfederatie Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV) vragen dringend een oplossing voor de vele gestrande truckchauffeurs en hun lading nu het verkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland zo goed als stil ligt. Dit in de strijd tegen een extra besmettelijke variant van het coronavirus, die over het kanaal is opgedoken. "We hebben begrip voor de maatregelen om de verdere verspreiding van de nieuwe covid-mutatie zoveel mogelijk in te dijken", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Tegelijk moet er toch ook een realistische oplossing mogelijk zijn om de chauffeurs en hun trucks die nu nog vast zitten in het Verenigd Koninkrijk vóór Kerstmis weer thuis te krijgen. We dringen er met name bij de Franse autoriteiten op aan om hun ferryterminals beperkt opnieuw te heropenen en voldoende overzetcapaciteit toe te laten, zodat de truckers tijdens de feestdagen niet geblokkeerd staan langs de Britse snelwegen."

Bij transportfederatie TLV staat de telefoon sinds vanmorgen roodgloeiend. "Onze leden-transporteurs worden zelf overladen met oproepen van hun chauffeurs, die in paniek zijn en vrezen niet meer thuis te geraken voor de feestdagen", zegt adjunct-directeur Freija Fonteyn. "En dus bellen ze naar ons met de vraag naar een oplossing en om druk uit te oefenen. Ik heb intussen al gebeld met Flanders Investment & Trade, met de Franse ambassade, met Buitenlandse Zaken... Ik hoor en voel heel wat goede wil om tot een oplossing te komen, maar vooralsnog hebben we geen duidelijkheid."

"Nog los van het menselijke aspect worden onze transporteurs hier geconfronteerd met de onbeschikbaarheid van chauffeurs en trucks die de komende dagen nog voor andere opdrachten zijn ingepland", gaat Freija Fonteyn van TLV verder. "Intussen is hier - begrijpelijkerwijze - geen enkele trucker meer bereid om nog naar het Verenigd Koninkrijk te vertrekken. Vanuit TLV raden we dat ook af. Ook al zou het in principe nog kunnen, via Nederland. Maar wie zegt dat dit ook zo zal blijven? Het onbegeleid vervoer via Oostende en Zeebrugge loopt wel nog vlot. Dat heel wat Britse bedrijven, en in het bijzonder ook de supermarkten tijdens de feestdagen met voorraadproblemen zullen kampen, staat nu al vast."

"We rekenen nu op de goede wil en het gezond verstand van iedereen om tot een snelle en realistische oplossing te komen, mét inachtname van alle nodige veiligheidsmaatregelen", besluiten Danny Van Assche van UNIZO en Freija Fonteyn van TLV.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22 37 51 – E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona