UNIZO en VLAIO organiseren 5de Dag van de Ondernemer, "Voor meer waardering en een beter statuut"

Onze welvarende samenleving is gebouwd op de inzet, het engagement en de creativiteit van zelfstandigen en KMO's. Mensen zoals u en ik, maar met dat tikkeltje meer lef en drive, die risico's durven nemen waar anderen aarzelen, die doorzetten waar anderen de handdoek in de ring gooien... en die daardoor het verschil maken voor ieder van ons. Als leverancier van goederen en diensten, als belastingbetaler op zelf gecreëerde toegevoegde waarde, als werkgever die voor brood op de plank zorgt in tal van gezinnen... Ondernemers zijn overal, maar we beseffen en waarderen het helaas niet altijd voldoende. Daarom organiseren UNIZO en VLAIO nu vrijdag, 16 november, de inmiddels vijfde 'Dag van de Ondenemer', om meer aandacht en respect te vragen.

Dat die waardering nog een stuk beter kan, blijkt uit de nieuwste UNIZO-enquête. Daarin zegt gemiddeld slechts 42 % van de ondernemers zich voldoende gekoesterd te voelen door de verschillende overheden. 58 % blijft hier dus op zijn honger zitten. Maar ook de erkenning bij de rest van de samenleving kan een pak beter. Zo ervaart slechts 30 % van de succesvolle ondernemers enig aanzien. Ook bij maar 1 op 3 ondervraagden werd de carrièrestap naar het ondernemerschap op enthousiasme onthaald. En een even magere 30 % geeft de media-aandacht voor ondernemerschap een voldoende. "Terwijl dat respect en die erkenning voor ondernemers levensbelangrijk is, als hart onder de riem, als motivator om door te gaan", benadrukt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Al putten ondernemers uiteraard in de eerste plaats kracht uit zichzelf. Ze bouwen op hun eigen drive en inspiratie, met passie voor hun vak, hun bedrijf, hun klanten, hun personeelsteam... Net dat maakt hen uniek. Net dat is het recept voor de toegevoegde waarde die ze elke dag realiseren. In elke hoek van het land kom je ondernemers tegen die als 'ambassadeurs' deze boodschap illustreren. Want ondernemers zijn overal." Om ook de beleidsmakers hiervan bewust te maken, nodigden we hen vandaag uit voor een bezoek aan onze ondernemers.

PDF iconBekijk hier het overzicht met de deelnemende politici en de bedrijven die ze bezoeken.

UNIZO grijpt deze 'Dag van de Ondernemer' ook aan om andermaal te wijzen op het belang van een beter sociaal statuut voor zelfstandigen (te beginnen bij een volwaardig pensioen), dé hoofdbekommernis van onze ondernemers (43 % in de nieuwste UNIZO-bevraging), samen met de onzekerheid over hun inkomen (44 %). Op de derde plaats (33 %) komt de balans tussen werk en privé, reden waarom UNIZO onder meer pleit voor meer flexibele kinderopvang, ook tijdens de weekends. Daarnaast benadrukt UNIZO de nood aan meer administratieve vereenvoudiging, een ondernemersaftrek van 20 % voor zelfstandigen zonder vennootschap en een fiscaal charter voor correctere belastingcontroles met meer respect.

Ook voor ondernemers wordt levenskwaliteit buiten de zaak alsmaar belangrijker, blijkt verder nog uit het UNIZO-onderzoek, waarin een hele reeks vrijetijdsbestedingen de revue passeren. Van uit eten gaan over afspreken met vrienden, sporten, wellness tot en met yoga. "Wat andermaal aantoont dat ondernemers mensen zijn zoals u en ik, zij het met dat tikkeltje meer drive en durf. Maar voor het overige met dezelfde dromen en verlangens, met het recht op een gelijkwaardige sociale bescherming en met net zoveel recht als u en ik om zich op tijd te ontspannen."

PDF iconBekijk hier alle resultaten van het UNIZO-onderzoek naar aanleiding van de Dag van de Ondernemer.

Info: Op www.unizo.be/dagvandeondernemer vindt u meer details over de UNIZO-Dag van de Ondernemer. Doorheen deze Dag verwelkomen ook heel wat ondernemers politici in hun bedrijven. Dat is belangrijk opdat de beleidsmakers zo beter begrijpen welke impact hun beslissingen hebben op de concrete werkvloer.

Meer weten?
Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be