UNIZO erg opgelucht over heropening winkels maar bezorgd over uitblijven perspectief voor andere sectoren

UNIZO reageert erg opgelucht en tevreden op de heropening van winkels vanaf volgende week dinsdag, 1 december. "Die heropening zal levensnoodzakelijke zuurstof geven aan de vele handelaars die intussen tegen de limieten van hun draagkracht aanbotsen." Op 1 december start overigens de 'Winkelhiermaand' van UNIZO. "We roepen iedereen nu meer dan ooit op om maximaal te winkelhieren, of lokaal te kopen, en zo onze handelaars een hart onder de riem te steken", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. Intussen is UNIZO ook bezorgd over het uitblijven van enig perspectief voor die vele andere sectoren waarvan nu wel duidelijk is dat ze al zeker voor 15 januari niet meer zullen kunnen heropstarten: de horeca, de contactberoepen, de fitnesssector... naast de sectoren die de facto stil liggen en al sinds de eerste lockdown in zwaar weer zitten: de eventsector, het toerisme... "Het spreekt voor zich dat het integrale steunpakket voor deze sectoren ook volgend jaar moet blijven doorlopen."

"De heropening van de winkels, mits inachtname van de strikte veiigheidsmaatregelen die onze handelaars al kenden van vorige lockdown, is in elk geval een heel goede zaak", gaat Danny Van Assche van UNIZO verder. "Onze handelaars zijn heel gemotiveerd en weten wat hen te doen staat om hun klanten coronaproof te ontvangen en daarbij ook de veiligheid van hun medewerkers te garanderen."

Toch heeft Danny Van Assche ook bedenkingen. "We hebben altijd bepleit dat mensen met hun bubbel zouden mogen komen winkelen. Dat winkelen nu, behoudens strikte uitzonderingen, opnieuw helemaal alleen moet gebeuren, kan in een aantal gevallen voor problemen zorgen. Over bepaalde belangrijke aankopen, zoals een nieuwe keuken, een nieuwe wagen, een juweel... beslis je als consument immers niet alleen. Als deze beperking gehandhaafd blijft, bepleiten we op zijn minst dat winkelen met je bubbel wel op afspraak zou kunnen."

UNIZO benadrukt tot slot nog dat de handelaars hun verantwoordelijkheid zullen opnemen en in hun winkels al het mogelijke zullen doen om een te grote toestroom van klanten te vermijden. "Maar handelaars zijn uiteraard geen politieambtenaren. We rekenen hier vooral op de steun en het initiatief van de lokale overheden."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22 37 51 – E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona