UNIZO: IBO promoten bij KMO's blijft noodzakelijk

“De IBO is een win-win. Werknemers krijgen werk, werkgevers kunnen werknemers in het bedrijf zelf opleiden en krijgen na zes maanden een rendabele werkkracht.  Hoewel de IBO nu al voornamelijk door KMO's wordt gebruikt, blijft het belangrijk om de IBO onder de aandacht te brengen", zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Vorig jaar startten 12.423 IBO'ers. 8 op de 10 van alle IBO’s in Vlaanderen wordt nu al afgesloten in ondernemingen met minder dan 50 werknemers, 4 op 10 in ondernemingen met minder dan 5 werknemers. UNIZO drong in het verleden meermaals bij de VDAB aan om de IBO actiever te 'verkopen' aan de werkgevers. UNIZO is dan ook tevreden dat de VDAB deze IBO-dag organiseerde en beschouwt het initiatief als een belangrijk signaal. "Vandaag bestaan tal van tewerkstellingsmaatregelen, werkgevers vinden vaak de weg niet. Een dag zoals vandaag is belangrijk om de weg te wijzen naar goede instrumenten zoals de IBO", besluit UNIZO.

Karel Van Eetvelt was vandaag samen met Fons Leroy op bezoek bij garage Houttequiet in Temse. De garagehouder heeft een aantal IBO'ers in dienst. UNIZO en VDAB beschouwen de KMO als een mooi voorbeeld. Maar naast KMO's, kunnen en moeten ook zelfstandigen gebruik maken van de IBO. “Ook kleinere werkgevers moeten de reflex hebben om met hun HR-vragen bij de VDAB aan te kloppen voor ondersteuning. De IBO is een voorbeeld van een formule die zeker ook voor hen interessant is”, besluit Fons Leroy van VDAB.