UNIZO kijkt uit naar heropening winkels, morgen, en roept klanten op veilig te winkelen.

UNIZO kijkt samen met tienduizenden handelaars, inclusief uitbaters van garages, keukenzaken, meubelhallen, fotozaken... en eindelijk ook bloemenwinkels, uit naar hun eerste heropeningsdag, nu maandag, na weken van verplichte sluiting. "Daarmee komt meteen ook een einde aan een lange periode van oneerljke concurrentie, waarbij onder meer hypermarkten en doe-het-zelfketens producten verkochten van speciaalzaken die verplicht gesloten moesten blijven", klinkt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, opgelucht. "Onze handelaars hebben er alles aan gedaan om zich maximaal voor te bereiden, zodat alles veilig en volgens de regels kan verlopen. De generieke gidsen over hoe omgaan met klanten en veilig werken met personeel zorgen voor de nodige duidelijkheid en uiteraard hebben ook de sectorfederaties binnen de handel het beste van zichzelf gegeven om hun leden te ondersteunen. Als nu ook de consumenten hun gezond verstand gebruiken en de lokale besturen hun regisseursrol ter harte nemen - wat tot nu toe volop het geval blijkt - komt het goed. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. We kunnen ons geen heropflakkering van het virus verloorloven."

UNIZO is ook tevreden dat er een oplossing is gevonden voor aankopen die meer tijd vergen dan de voorziene 30 minuten per bezoek. "Denk aan de aankoop van een wagen, meubelen, een nieuwe keuken of badkamer, tot en met trouwringen of het leggen van een babylijst, waarover je toch graag grondig overlegt", geeft Danny Van Assche van UNIZO als voorbeelden. "Aankopen ook waarover je graag samen met je partner beslist en waarvoor je dus met twee tegelijk de winkel wil bezoeken. Werkt de betrokken handelaar op afspraak, dan kan en mag hij klanten veilig ontvangen voor langer dan 30 minuten en met meer dan één persoon. Eenvoudig en efficiënt."

Intussen is UNIZO wel nog altijd niet te spreken over de plotse, nieuw opgelegde beperking waarbij winkels van minder dan 20 vierkante meter (slagers, bakkers, kruidenierszaken...) voortaan nog slechts 2 klanten tegelijk mogen ontvangen. "Het absurde is dat deze nieuwe beperking niet de winkels zal raken die nu maandag heropenen maar wel de kleine voedingswinkels die altijd zijn open gebleven en ook zonder die beperking perfect veilig hebben gewerkt", aldus Danny Van Assche van UNIZO. "Heel wat kleinere voedingsspeciaalzaken die tot nog toe probleemloos 3 tot 5 personen tegelijk in hun zaak toelieten, met respect voor de social distancingregel van 1,5 meter, worden daar nu in afgeremd, met langere wachtrijen buiten, minder verkoop en minder personeel in de winkel tot gevolg. Niemand wordt hier beter van, integendeel. Ook niet de volksgezondheid. Het is immers net veiliger om rijen zoveel mogelijk in de winkel zelf te organiseren en minder in de vaak al drukbezette publieke ruimte. Deze beperking kan ook tot noodgedwongen technische werkloosheid leiden in winkels die tot nog toe altijd probleemloos zijn blijven draaien."

UNIZO kijkt ook al volop uit naar volgende week, wanneer ook de contactberoepen en openbare markten opnieuw mogen opstarten. "Daarbij hopen we ook op goed nieuws voor onder meer de fitnesscentra. En van zodra de tweede verblijvers weer naar hun eigendom in toeristische gebieden mogen, moeten wat ons betreft ook de campings weer open kunnen", besluit Danny Van Assche van UNIZO.

Info: Ondernemers met vragen naar aanleiding van de coronacrisis vinden heel wat informatie op de UNIZO-infopagina www.unizo.be/corona. Ze kunnen ook de klok rond terecht bij de UNIZO Coronalijn, op het nummer 02 21 22 678, via mail ondernemerslijn@unizo.be en via chat (enkel tijdens kantooruren) op www.unizo.be.

Bekijk ook het UNIZO Coronajournaal op www.unizo.be/unizojournaal.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona