UNIZO KMO-Barometer derde kwartaal 2019 neemt forse duik. Ondernemersvertrouwen op het laagste niveau in drie jaar.

De KMO-Barometer van UNIZO - zeg maar de conjunctuurbarometer  voor zelfstandigen en kmo-bedrijven - nam in het derde kwartaal van dit jaar een forse duik. Niet dat er al sprake is van een alarmerende situatie, maar met een score van 100,1 blijft de barometer nog slechts nipt boven de 100-puntengrens, de laagste score in de afgelopen drie jaar.

Zo goed als alle deelindexen gaan er op achteruit: de tevredenheid  over het eigen bedrijf (indexwaarde 103,8), de tevredenheid over de economie in het algemeen (96,2), de verwachtingen op vlak van actueel (100,7) en toekomstig (101,3) werkvolume, de actuele (99,5) en toekomstige (100,9) financiële situatie en tenslotte ook het huidige (100,0) en toekomstige (100,9) personeelsbestand. De deelindex problematische betalingen blijft zo goed als ongewijzigd. Waarden boven de 100 wijzen op een groter aandeel positief gestemde zelfstandigen en kmo's dan negatief gestemde.

Met ongeveer evenveel negatief als positief gestemde ondernemers ligt de algemene ondernemerstevredenheid op het laagste niveau sinds het eerste kwartaal van 2015. "Het grote optimisme van de afgelopen jaren ebt duidelijk weg, ook bij de zelfstandigen en kmo-bedrijven", stelt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO vast. "De onduidelijke internationale situatie, met onder meer de Brexit, is allicht een factor die weegt op het ondernemersvertrouwen. Plus de economie die links en rechts wat sputteringen vertoont. Factoren die elkaar beïnvloeden."

Voor UNIZO zijn deze cijfers aanleiding om des te meer te pleiten voor een duidelijk en ondernemersvriendelijk beleid op alle niveaus, waarbij het er nu op aankomt om zo snel mogelijk een federale regering te vormen.

Info: BestandDownload hier samenvattende nota met de scores uit de KMO-Barometer voor het derde kwartaal van 2019...

Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be